Nieuws, slider

Virtuele assistenten van Amazon en Microsoft worden BFF

Een onverwachte samenwerking tussen Amazon en Microsoft zorgt ervoor dat hun virtuele assistenten het plots goed met elkaar kunnen vinden.

 
Consumenten met een slimme speaker van Amazon of een Windows-toestel waarop Cortana is geactiveerd, kunnen binnenkort beide assistenten gebruiken. Je kan dan bijvoorbeeld aan Alexa vragen om Cortana te openen, en vice versa. Dat betekent bijvoorbeeld dat Windows-gebruikers ook orders op Amazon kunnen plaatsen, of hun Outlook-agenda kunnen checken via hun slimme speaker.
 
In praktijk lijkt de integratie nog wat omslachtig. Gebruikers zullen aan de ene virtuele assistent moeten vragen om de andere op te roepen, met commando’s zoals ‘Cortana, open Alexa’ of ‘Alexa, open Cortana’. In de toekomst verwacht Amazon-CEO Jeff Bezos echter dat de virtuele assistenten slim genoeg worden om een commando naar de juiste tegenstander door te spelen, zonder aanwijzingen.

Fragmentatie

Met het partnership wordt een brug wordt geslagen over de kloof tussen de virtuele assistenten. Op dit moment strijden verschillende partijen om de titel van meest geliefde virtuele assistent. Google, Apple, Samsung, Alibaba, Amazon en Microsoft: elk bieden ze – of hebben ze plannen voor – een eigen, slimme entiteit die enkel beschikbaar is op specifieke toestellen of specifieke platformen. Als consument ben je genoodzaakt om over te schakelen van assistent tot assistent, afhankelijk van welke pc, smartphone of slimme speaker je hebt staan. Die fragmentatie in het landschap der virtuele assistenten maakt dat de manier waarop Microsoft en Amazon elkaar de hand reiken, op z’n minst verrassend te noemen is.
[related_article id=”169536″]

Meer gebruikers

Tegelijkertijd zijn de voordelen duidelijk. Door de krachten te bundelen, kunnen Amazon en Microsoft meer gebruikers bereiken dan ze alleen kunnen. Amazon wint bij Cortana’s integratie met Office-toepassingen en aanwezigheid in Windows-toestellen, terwijl Microsoft opeens ook een stapje kan zetten op de markt van slimme speakers. Ondanks de voordelen is een samenwerking met andere partijen zoals Apple of Google nog niet voor morgen. Bezos liet weten dat er nog geen overleg had plaatsgevonden met andere spelers, hoewel hij verdere samenwerkingen wel ziet zitten.
 
Ook voor de gebruikers pakt de samenwerking goed uit. In een telefonisch interview met de New York Times vergelijkt Satya Nadella, CEO van Microsoft, de virtuele assistenten met wedijverende webbrowsers: ‘De persoonlijkheid en expertise van elke assistent zal zo gemaakt zijn dat de gebruiker er meer uit zal halen wanneer ze samenwerken.’
 
Alexa en Cortana zullen ‘tegen het einde van het jaar’ met elkaar kunnen babbelen; een concretere datum werd niet bekendgemaakt.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business