Nieuws

eBay verlaat PayPal voor Nederlandse Adyen

Na vijftien jaar samenwerking laat eBay betaalpartner PayPal vallen. Nederlandse betaaldienst Adyen moet de leemte opvullen.

Al jaren is PayPal de vaste betaalpartner van eBay. De betaaldienstverlener staat in voor de verwerking van betalingen op de veilingsite en wordt prominent vermeld als aanbevolen betaalmethode. Daar komt een einde aan, nu eBay heeft aangekondigd met Adyen in zee te gaan.

Vanaf 2020 is Adyen de nieuwe betaalpartner, zo kondigde eBay eerder deze week aan in een persbericht. Concreet wilt dat zeggen dat het Nederlandse bedrijf vanaf dan de verwerking van de betaaltransacties overneemt van PayPal. PayPal blijft wel nog een beschikbare betaalmogelijkheid voor de bezoekers op het e-commerceplatform, maar komt op gelijke voet komen te staan met andere opties.

Door voor Adyen te kiezen, wil eBay meer controle verwerven in de verwerking van de betalingen. In tegenstelling tot PayPal, kan Adyen ruim tweehonderd betalingsmethoden waaronder lokale oplossingen zoals Bancontact of het Nederlandse iDeal. De verwerker fungeert puur in de back-end: zelf heeft het geen betaalmethode. Dat betekent ook dat betalende gebruikers altijd op de website van eBay zullen blijven, en niet bijvoorbeeld naar een extern portaal zoals dat van PayPal worden gestuurd. Daarmee mikt eBay op een meer ‘naadloze’ betaalervaring.

Voor de handelaars is de ommezwaai positief: volgens eBay zouden de kosten voor meeste verkopers dalen na de overgang naar Adyen. Bovendien kunnen ze hun klanten meer betaalopties aanbieden, en wordt ook het tracken van hun online business eenvoudiger, belooft eBay.

De eerste stappen naar de samenwerking van Adyen volgen later dit jaar op de Amerikaanse markt. Vanaf 2019 wordt de integratie uitgebreid, en tegen 2021 moet de transitie zo goed als compleet zijn voor alle handelaars.

Het nieuws kwam hard aan voor PayPal. De aandelen van de betaaldienstverlener kelderde met bijna 10 procent, terwijl eBay met 15 procent steeg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business