Nieuws

Vlaming pakt steeds vaker muis vast om boek te kopen

Eén op zes boeken die men in Vlaanderen verkoopt, zijn online besteld. De belangrijkste online winkel is echter niet in België gevestigd.

Vlamingen kweken steeds meer een digitale reflex als het om het kopen van papieren boeken gaat. Een op zes boeken die in 2017 over de toonbank ging in Vlaanderen, was een digitale aankoop. Dat rapporteren belangenorganisatie Boek.be en onderzoeksbureau GfK.

Animeren

In 2017 steeg de verkoop van boeken via webshops met 13 procent. Daarmee komt hun totale marktaandeel op 19,9 procent te liggen. Voor de totale handel in boeken maken online verkoop 16 procent van de taart uit. De bestverkopende webshop in onze contreien is het Nederlandse Bol.com. Ook in de boekenhandel laat cross-border e-commerce zich gelden.

Boek.be doet enkele aanbevelingen aan fysieke boekhandelaars om klanten naar hun vestigingen te lokken: “Ze zullen nog proactiever naar de lezer moeten stappen, en hun verkooppunten animeren met evenementen en themadagen. Meer dan ooit moeten ze de klant in de watten leggen.”

Verder blijven e-books nog altijd een fenomeen in de marge op de Vlaamse markt. Volgens Boek.be zijn digitale boeken goed voor 4 procent van de verkoop. De algemene boekensector tekent negatieve cijfers op. Het aantal verkochte papieren boeken daalde met 3 procent, de totale omzet met 1,5 procent. Dat is vooral te wijten aan het feit dat er vorig jaar geen echte bestsellers waren, aldus Boek.be.

-vlaanderenboek-bebusinessdigitalisering

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals