Nieuws

Google zet door met gecensureerde zoekmachine China

Google ligt regelmatig wel eens onder vuur. De ene keer omdat het bedrijf samenwerkte met het Pentagon, de andere keer omwille van een datalek.

 

Nu ligt Google-CEO Sundar Pichai wederom onder vuur. Pichai wil namelijk een gecensureerde versie van zijn zoekmachine op de Chinese markt uitbrengen. Op de Wired 25 Top liet Pichai het publiek weten dat die nieuwe gecensureerde zoekmachine alvast in de goede richting evolueert.

 

“Het ziet ernaar uit dat we zo’n 99 procent van alle zoekopdrachten zullen kunnen bedienen”, liet Pichai weten aan het Wired-publiek. De CEO verdedigde het project, en vertelde de aanwezigen dat Google “gebonden is aan zijn missie om iedereen te verschaffen van informatie”.

 

Pichai vermeldde er wel bij dat Google daarmee wel nog steeds nationale wetgevingen diende te respecteren. Hoewel de meningen over een gecensureerde zoekmachine verdeeld zijn, blijft het een feit dat China wel 20 procent van de gehele wereldbevolking uitmaakt. Als Google daar niet op zou inspelen, zou het bedrijf een groot deel van mogelijke gebruikers mislopen.

 

Een paar jaar geleden was de keuze voor China nochtans niet zo evident. Toen dacht Google er nog aan om zich terug te trekken uit China.

 

Op de Wired 25 top liet Pichai zich echter positief uit over China. “we wilden te weten komen hoe het (de zoekmachine, nvdr) eruit zou zien als we ons in China zouden bevinden, en dat is dan ook wat we gebouwd hebben.

 

Gezien het vanzelfsprekende belang van de Chinese markt en hoeveel potentiële gebruikers er zich bevinden, zagen wij ons genoodzaakt dit probleem goed te doordenken en een langetermijnstrategie aan te houden”, aldus Pichai.

 

Het beloven wel nog spannende tijden te worden bij Google. Verschillende werknemers bij Google gaven namelijk al aan dat ze niet opgezet waren met de beslissing van hun CEO en vragen om meer transparantie.

 

[related_article id=”174705″]

 

Aangezien Google-werknemers al eens eerder het pleidooi over de bedrijfskoers hebben gewonnen toen ze ijverden voor een stopzetting van Project Maven, valt het dus nog af te wachten of Pichai een Chinese koers zal blijven varen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business