Nieuws

Microsoft lijkt Cortana af te schrijven als digitale assistent voor consumenten

De focus van Microsoft op zijn eigen digitale assistent Cortana lijkt stilaan te verdwijnen. Die focus wordt nu verplaatst naar Amazons Alexa.
 Tegenwoordig is er allesbehalve een tekort aan digitale assistenten. Zo hebben we intussen de keuze uit Siri van Apple, Google Assistant, Alexa van Amazon, Bixby van Samsung en Cortana van Microsoft. Al lijkt die laatste optie uit het lijstje niet meer zo populair te zijn bij Microsoft zelf. Dat Microsoft niet vies is van Alexa, de digitale assistent van winkelgigant Amazon, is intussen geen geheim meer. Er verschenen eerder dit jaar nog geruchten over de cross-support van Cortana en Alexa op de toestellen van het technologiebedrijf. Die geruchten werden uiteindelijk ook bevestigd toen Xbox Insiders in de VS hun console konden besturen met hun assistent naar keuze. Deze zogenoemde “liefdesrelatie” tussen de twee assistenten lijkt zich nu verder te zetten. Microsoft heeft namelijk smart speakers van Amazon toegevoegd aan zijn gamma in zowel de fysieke als de online winkels. Concreet gaat het hier om de nieuwe Echo Dot en de originele Echo smart speakers van de winkelgigant. Microsoft heeft dus niet alleen meer producten die Alexa ondersteunen, maar het moedigt consumenten ook aan om te investeren in het Amazon ecosysteem. 

En Cortana dan?

Waar Alexa dus aan terrein lijkt te winnen bij Microsoft, ziet het er niet al te rooskleurig uit voor Cortana. De digitale assistent van Microsoft mag dan wel gelanceerd zijn als concurrent van de andere assistent en heeft duidelijke vooruitgang gebracht op het vlak van chatbots en in de bedrijfscultuur, maar toch lijkt dit niet genoeg voor Microsoft om te blijven inzetten op Cortana. Dit betekent echter niet het einde van Cortana als geheel, maar wijst op een wijziging van de focus van Microsoft. Waar we Cortana in de toekomst waarschijnlijk vooral zullen zien in bedrijfstoepassingen, lijkt Alexa bij Microsoft de voorkeursoptie te worden voor dagdagelijkse gebruikers van de technologie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business