Nieuws

de veroveringstocht van technologie; van kantoor naar je thuis

Het jaar loopt stilaan op zijn einde; de bomen verliezen hun ooit zo weelderige bladerpracht, de barre herfstkou maakt zich meester van het land, en Gartner komt weer met een aantal voorspellingen voor het nieuwe technologiejaar.

 

Een van die voorspellingen van Gartner voor het komende jaar is de evolutie naar steeds meer slimme voorwerpen. Die trend is overigens niet nieuw; jaren geleden voorspelde bestselling technology evangelist Peter Hinssen al dat technologie zich steeds meer zou uitbreiden van de professionele sfeer naar de huiselijke.

 

Hinssen heeft gelijk gekregen. Tien jaar geleden was Microsoft een softwareprogramma voor kantoornerds. Vandaag spreek je in je huiskamer tegen Microsoft’s digitale assistent Cortana.

 

Of het nu over auto’s, robots of zelfs koelkasten gaat; autonome dingen zijn veelal IoT-voorwerpen die gebruik maken van AI om taken uit te voeren die traditioneel gesproken door mensen uitgevoerd zouden worden.

 

Het intelligentieniveau van de applicaties verschilt onderling grondig, maar de smart application maakt steeds gebruik van AI om met een natuurlijke vibe te interageren met zijn omgeving.

 

Toch is vooral die evolutie naar smart homes opvallend. Waarom zou je immers zelf stofzuigen wanneer je voor dat taakje je robotstofzuiger kan inschakelen? Hetzelfde geldt voor je grasperk.

 

Dat kan je nu ook gewoon door de robot laten onderhouden. Smart grids zorgen ervoor dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de energie van je zonnepanelen om overdag energie-intensieve taken uit te voeren, zoals je wasmachine laten draaien.

 

Wanneer het tijd is om boodschappen te doen, hoef je al niet meer in je koelkast te kijken wat je nog in huis hebt. Dat staat gewoon af te lezen op de display van je smart fridge van Samsung. Je muziek dimmen en je lichten uitschakelen wanneer je gaat slapen, hoef je ook niet zelf meer te doen. Dat doet je Google Assistant wel voor jou.

 

Dat is waarschijnlijk een van de belangrijkste evoluties van de voorbij jaren; namelijk de uitbreiding van die spitstechnologie naar eindgebruikers.

 

Hoewel slimme applicaties heel wat mogelijkheden bieden, hebben ze in principe nog steeds een beperkt intelligentieniveau. Zo ruimt je robotstofzuiger enkel het stof van je vloer, en kan je smart fridge je slechts informeren over zijn inhoud.

 

Een volgende generatie slimme applicaties zou zelfs verschillende functies kunnen combineren; zoals een robotstofzuiger die tegelijk ook veiligheidsoplossingen aanbiedt. Of een Sony Aibo, die tegelijk ook het licht voor je uitdoet. Wat zou het mooi zijn.

b2bb2cbusinessiotsmart homessmart thingszakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals