Nieuws

Facebook-CEO’s “digitale gangsters” aldus Brits rapport

Een Brits parlementair rapport over fake news verwijst naar de CEO’s van Facebook als “digitale gangsters”. Facebook reageerde kalmer dan verwacht.

 

Het lijvige rapport roept op dat het bedrijf sterk aan banden wordt gelegd. Het 180-pagina tellende rapport van een 18 maanden lang onderzoek naar fake news concludeert dat Facebook de databeveiligings- en concurrentiewetgeving zelfs opzettelijk geschonden heeft.

 

Vooral Mark Zuckerberg krijgt de wind van voren in het rapport, voornamelijk omwille van het feit dat hij tot tweemaal toe weigerde om een verklaring af te leggen voor het onderzoekscomité. “Door ervoor te kiezen om niet te verschijnen en om niet persoonlijk te antwoorden op onze uitnodigingen, toont Mark Zuckerberg zijn gebrek aan respect ten opzichte van het Britse parlement”, stelt het rapport.

 

Het comité stelt een ethische code voor die socialemediabedrijven ook strikt zullen moeten naleven. Daarnaast stelt het comité ook een onafhankelijke regulator voor die toezicht moet houden op technologiebedrijven en die hen ook kan vervolgen.

 

Dat het Verenigd Koninkrijk als het moet, streng kan zijn met Facebook, werd duidelijk toen het land in de nasleep van het Cambridge Analyticaschandaal een boete van 500.000 pond eiste.

 

[related_article id=”174693″]

 

Facebook reageerde alvast kalm op de ontevreden ondertoon in het rapport. Het socialemediaplatform liet weten “open te staan voor een betekenisvolle wetgeving omtrent sociale media.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business