Nieuws

Meerderheidsbelang van techbedrijf Acquia verkocht door Dries Buytaert

Een Amerikaanse private equity-firma Vista Equity Partners heeft een meerderheidsbelang bekomen in het techbedrijf Acquia. Dat maakte oprichter Dries Buytaert gisterenochtend zelf bekend via een tweet.

Acquia is een multinationale softwareleverancier en wereldwijd één van de marktleiders in de industrie. Het bedrijf werd opgericht in Amerika, maar het bezit wel degelijk Belgische roots. Antwerpenaar Dries Buytaert richtte het bedrijf op in 2000. Toen ontwikkelde hij Drupal, een opensourcesoftware. Met steun van enkele investeringsfondsen die al investeerden toen Drupal nog in volle ontwikkeling zat, groeide het bedrijf sterk. Vandaag de dag wordt de waarde van Acquia door het persagentschap Bloomberg rond de 1 miljard dollar geschat. Er zijn in de wereld slechts twee bedrijven met een ‘Belgisch kantje’ die hier al in geslaagd zijn: Collibra en Combell TransIP.

Acquia kan een aardig lijstje klanten voorleggen. Onder andere IBM en Vodafone maken gebruik van het Drupal-softwarepakket. De jaarlijkse omzet van Acquia werd in 2018 rond de 200 miljoen USD geschat. Het bedrijf is altijd privaat gebleven, maar de geruchten dat het bedrijf op de beurs zou gaan, werden steeds sterker. Hoewel Buytaert dit niet volledig uitsluit, verkoos hij toch om een privaat bedrijf te blijven. De overname van Acquia door een private kapitaalfirma sluit aan op deze visie.

Hasta la Vista

Het is dus het Amerikaanse Vista Equity Partners dat een meerderheidsbelang zal hebben in Acquia. Het bedrijf bereikte een akkoord met Buytaert over meer dan 50 procent van de aandelen. Dat nieuws meldde Buytaert op zijn blog, maar het bericht werd vooral op Twitter snel opgepikt. Officiële bedragen zijn voorlopig nog niet bekend gemaakt. Buytaert zal wel actief blijven in het bedrijf, maar niet langer meer als hoofdaandeelhouder. In 2017 zette hij al eerder een stap opzij als CEO.

Vista Equity Partners wordt gerund door de Amerikaanse miljardair Robert Smith, die volgens Forbes een vermogen van 5 miljard zou bezitten. Dat maakt hem de 163e rijkste man op aarde. Vista is al sinds de oprichting in 2000 bezig met een software-imperium uit te bouwen. Vandaag de dag telt het bedrijf een consortium van meer dan 60 softwareontwikkelaars.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business