Nieuws

Crisis in vaping industrie leidt tot vertrek CEO Juul

De CEO van e-cigaretteproducent Juul Kevin Burns heeft gisteren zijn ontslag gekregen. De elektronische sigarettenindustrie beleeft moeilijke tijden nadat enkele Amerikanen overleden aan de gevolgen van vaping.

De elektronische sigaret werd oorspronkelijk geïntroduceerd als een ‘gezonder’ alternatief voor rokers, omdat het minder schadelijke stoffen bevat. Het fenomeen werd vooral populair bij jongeren. Het ging zelfs zover dat er rond ‘vaping’ een ware subcultuur ontstond. Op YouTube zijn talloze video’s te vinden van jongeren die figuren proberen te maken met de rook.

De populariteit van vaping nam een serieuze ommekeer begin deze maand. The New York Times publiceerde een verhaal dat vaping evengoed tot ongeneeslijke longziektes kan leiden. De jongeren die op het internet vaping eerst zo populariseerden, riepen nu op om te stoppen met vapen. Tot op heden zijn er 9 overlijdens gerapporteerd die indirect een gevolg zijn van elektronisch roken. In hoeverre mate het vaping echt dodelijk is, is men nog niet zeker over. Wel heeft onderzoek kunnen aantonen dat e-sigaretten evengoed schadelijke hoeveelheden nicotine bevatten.

Juul zit in de hoek waar de klappen vallen

Vanuit de Amerikaanse regering en private sector kwam er na aanleiding van het verhaal van New York Times sterke druk op producenten van elektronische sigaretten. Vooral marktleider Juul was de gebeten hond. Het bedrijf kende een explosieve groei sinds 2016 en had volgens marktonderzoeksbureau Nielsen een marktaandeel van 70% in Amerika. Sinds half september zijn de e-sigaretten van Juul ook bij ons verkrijgbaar.

September was dan ook een maand om snel te vergeten voor Juul. De Amerikaanse regering verbood het produceren van e-cigaretten met smaak, zoals bijvoorbeeld citroen en meloen. Deze zouden volgens de regering jongeren aansporen tot elektronisch roken. Hypermarktketen Walmart besloot om de producten van Juul uit de rekken te halen.

De opeenvolging van deze gebeurtenissen heeft geleid tot het ontslag van CEO Kevin Burns. Hij kon niet adequaat genoeg reageren op de crisis waarin het bedrijf beland is. Juul zal onder druk van de regering zijn advertentiecampagnes ook volledig stopzetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business