Nieuws

Ben & Jerry’s stopt met adverteren op Facebook en Instagram

De beslissing van Ben & Jerry’s kadert binnen een boycot tegen Facebook, omdat het bedrijf niet streng genoeg optreedt tegen racistische berichten.

De bekende ijsjesfabrikant Ben & Jerry’s heeft aangekondigd dat het vanaf 1 juli geen advertenties meer zal tonen via Facebook en Instagram. Daarmee wil het bedrijf de campagne “Stop Hate for Profit” steunen. De campagne is een collectieve samenwerking van burgerrechtenorganisaties die hun pijlen op Facebook gericht hebben.

De verschillende organisaties nemen het Facebook kwalijk dat het bedrijf te weinig doet om discriminerende en racistische posts te verwijderen van het platform. Zo kunnen dreigementen aan het adres van protesteerders van de Black Lives Matter-beweging gewoon online blijven, waaronder enkele controversiële posts van Donald Trump. De mening van Zuckerberg daarover is dat Facebook het recht niet heeft om bepaalde standpunten te onderdrukken. Onlangs trad Facebook wel op tegen een advertentiecampagne van Trump’s team die nazisymbolen bevatte.

Raken in de portemonnee

Door advertenties stop te zetten, wordt Facebook geraakt op de plek waar het voor elk bedrijf het meest pijn doet: de portemonnee. Omdat het bedrijf alle diensten van Facebook, Instagram en WhatsApp gratis aanbiedt aan consumenten, is het voor zijn inkomsten grotendeels afhankelijk van advertentieruimtes die bedrijven op de verschillende platformen kopen. Voor bedrijven zijn sociale media vaak wel zeer effectieve communicatie- en advertentiemedia.

Hoelang de boycot precies zal duren, is nog niet bekend. Ben & Jerry’s zegt alvast dat het de bedoeling dit voor minstens heel de maand juli vol te houden. Ben & Jerry’s is overigens niet het eerste bedrijf dat deze beslissing maakt. Enkele kledingmerken waaronder The North Face en Patagonia stopten eerder al met te adverteren op Facebook en Instagram.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business