Nieuws

Mozilla maakt opensourceplatform van WebThings

Het internetbedrijf Mozilla stoot haar IoT-platform WebThings af en laat ontwikkelaars er vrij mee aan de slag gaan. Actieve servers worden eind dit jaar gesloten.

Via een blogpost rechtstreeks gericht aan de community van WebThings heeft Mozilla laten weten dat het IoT-platform niet langer onderdeel zal uitmaken van het bedrijfsportfolio. Het platform werd nog maar een goed jaar geleden opgericht. Mozilla gaat haar investeringen in het platform stapsgewijs afbouwen, en het zal niet langer de naam Mozilla WebThings dragen. De controle en verantwoordelijkheid worden overgedragen aan de community. WebThings zal voortaan een opensourceplatform zijn waarmee gebruikers en ontwikkelaars dus vrij aan de slag kunnen.

WebThings is een online platform waarop gebruikers IoT-apparaten kunnen aansluiten en ze via het platform besturen. Het was compatibel met heel wat smarthometoepassingen zoals sloten en thermostaten, maar ook met bijvoorbeeld de Raspberry Pi. In de blogpost verzekert Mozilla dat de afbouw geleidelijk aan zal gebeuren, zodat gebruikers hier zo weinig mogelijk hinder van ondervinden. Zo zal het platform nog steeds bedoeld zijn om lokaal te werken.

Tot 31 december blijft Mozilla de actieve domeinen met mozilla-iot.org ondersteunen waarmee je je apparaten vanop afstand kan besturen. Tegen dan zou Mozilla een vervangplatform daarvoor uitrollen. Vanaf dan is het volledig aan gebruikers zelf om software-updates te ontwikkelen. Mozilla zal nog wel communiceren hoe je je daarvoor zou kunnen aanmelden.

Betalende diensten

Waarom Mozilla precies nu de beslissing neemt om WebThings af te stoten, dat is in de blogpost niet te lezen. Maar vermoedelijk is het een gevolg van de financiële moeilijkheden die het bedrijf tergen. Het internetbedrijf wordt zwaar getroffen door de economische crisis. In augustus maakte CEO Mitchell Baker bekend dat een kwart van het personeelsbestand zal moeten afvloeien.

Om uit de crisis te geraken, zal Mozilla een beetje tegen haar filosofie in focussen op betalende diensten. Daar hoorde WebThings niet bij. De VPN-dienst Mozilla VPN is dat wel. Die is voorlopig nog maar in een beperkt aantal landen beschikbaar; nog niet in België.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business