Een kost van 50 miljoen dollar heeft ervoor gezorgd dat Tesla de Amerikaanse overheid heeft aangeklaagd.


Dat Tesla (en specifieker, Elon Musk), geen fan is van de Amerikaanse overheid is al meermaals gebleken. Deze keer klaagt de autoproducent de overheid aan voor de importtarieven die zij rekenen op de chips die gebruikt worden in de verschillende wagens.

Tesla wordt in deze aanklacht vergezeld door honderden andere bedrijven, waaronder grote autoproducenten zoals Ford, Mercedes-Benz en Volvo. De bedrijven hebben allemaal hetzelfde doel: Ze willen dat de onwettige tarieven, die in veel gevallen oplopen tot 25 procent, verdwijnen. Tesla wil ook dat reeds betaalde taksen terugbetaald worden, met interest. 

Geen vrijstelling

Tesla probeerde vorig jaar al een vrijstelling te krijgen op de invoerrechten, maar ving toen bot. Hun pleidooi dat de extra kost voor economische schade zou zorgen werd immers niet geaccepteerd door de rechtbank. Ook het argument dat er geen Amerikaanse leverancier is te vinden die de chips kan leveren, werd niet gehoord. Voor Tesla betekende dat een daling van de winst met 50 miljoen dollar in het laatste kwartaal van vorig jaar. 


Het proces zal ongetwijfeld lange tijd aanslepen, maar met zoveel grote namen naast Tesla zal er alvast de nodige druk kunnen uitgeoefend worden.