Er circuleren op verschillende internetsites bestanden die mogelijk stukken uit de originele broncode van Windows XP bevatten. Researchers claimen dat deze echter al jaren rondgaan.


De bestanden zijn onder meer verschenen op de online opslagdienst Mega. Daar is een zip-bestand te vinden met de naam nt5src. Windows NT 5.0 was de codeernaam voor Windows 2000, de voorloper van Windows XP. Het is nog niet officieel bevestigd dat het daadwerkelijk om codes gaat van Windows XP, maar volgens The Verge is de code wel authentiek. Cybersecurityexperts bevestigen dat vermoeden door te zeggen dat dergelijke bestanden al tien jaar gedeeld worden op hackersfora in het dark web. Naast stukken code zou het bestand ook verwijzingen naar samenzweringstheorieën over Bill Gates bevatten.

Hackers kunnen dergelijke codes misbruiken om kwetsbaarheden te vinden in de software waarvoor nog geen patch is uitgerold. Dat is zeker een probleem voor Windows XP, want Microsoft zette de ondersteuning voor het besturingssysteem al in 2014 stop. Microsoft heeft zelf nog niet gereageerd op het nieuws.

Codes lekken wel vaker

Als het daadwerkelijk om een authentieke code gaat, dan is het verre van de eerste keer dat Microsoft broncodes van Windows ongewild prijsgeeft. In 2017 lekte de broncode van het besturingssysteem Windows 10 uit. Dergelijke lekken kunnen ook invloed hebben op Xbox-gebruikers. In mei werd een stuk van de broncode van de nieuwe Xbox Series X uitgelekt, en slechts enkele weken later de broncode van de originele Xbox.


De kans lijkt echter klein dat dit lek grote gevolgen zal hebben. Hoe populair Windows XP ooit was, het besturingssysteem wordt vandaag de dag amper nog gebruikt. Volgens Microsoft zou nog niet één procent van alle computers wereldwijd nog op het besturingssysteem draaien. Het is ook niet verstandig om nog te steunen op een besturingssysteem dat niet meer ondersteund wordt, omdat het je apparaten zeer kwetsbaar maakt voor aanvallen. In 2017 rolde Microsoft de laatste grote patch uit voor XP om een grootschalige malware-aanval met de naam WannaCry te bestrijden.