Nieuws

Google en Oracle vechten copyrightzaak uit over Android

Volgens Oracle zou Google bij de ontwikkeling van Android een stuk code gebruikt hebben waarover het geen rechten bezat.

Deze week was er in het Amerikaans Hooggerechtshof te Washington een nieuwe hoorzitting in de zaak Google vs Oracle. Een van de zovelen, want het juridische conflict tussen beide partijen sleept ondertussen al 10 jaar aan. De inzet is een stuk code waaruit de allereerste versie van het mobiele besturingssysteem Android is ontstaan.

Google heeft Android opgebouwd uit een stuk code die het technologiebedrijf gekopieerd had uit een Java-applicatie ontwikkeld door een Amerikaans technologiebedrijf genaamd Sun Microsystems. Dat bedrijf werd in 2010 overgenomen door Oracle. De cloudleverancier diende onmiddellijk na de overname een aanklacht in tegen Google. Volgens Oracle had Google op onrechtmatige wijze gebruik gemaakt van de code, en bijgevolg dus het copyright van haar dochteronderneming geschonden.

Het tegenargument van Google luidt dat de code waarop het zich baseerde, louter diende als een technologische basis. De broncode waaruit uiteindelijk Android is ontstaan, zou volledig door de softwarenegineers van Google ontworpen zijn.

Grote gevolgen voor de techsector

Die argumenten mochten beide partijen gisteren nog eens presenteren voor de hoogste rechtbank van de Verenigde Staten. Volgens bronnen zouden de meeste rechters in het voordeel van Oracle willen pleiten, al lijkt een definitieve uitspraak in het voordeel van Oracle niet zo voor de hand liggen.

Software-experts en andere bedrijven uit de techsector zoals Microsoft hebben al gewaarschuwd dat het in gelijk stellen van Oracle een precedent kan scheppen dat grote gevolgen heeft voor de industrie. De inzet is veel hoger dan de 9 miljard dollar (7,65 miljard dollar) schadevergoeding die Oracle eist van Google. Het eigendomsrecht van broncodes zou er volledig door op de schop kunnen gegooid worden, wat gelijkaardige rechtszaken in de toekomst niet zou uit sluiten.

De aanklacht van Oracle dateert ondertussen al van 2010. En een definitieve uitspraak is nog steeds niet in zicht. Het Hooggerechtshof wordt in juni volgend jaar verwacht eindelijk een einde te brengen aan één van de langstlopende juridische procedures in Silicon Valley. We zijn benieuwd wie als winnaar uit de veldslag zal komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business