Nieuws

EU en Ierland onderzoeken Instagram voor beheer data minderjarige gebruikers

Een Ierse privacywaakhond onderzoekt of Instagram de privacy van kinderen en jongeren wel voldoende in bescherming neemt.

Facebook staat mogelijk nog maar eens een boete te wachten voor het verbreken van privacywetgevingen. Dit keer is het de dochterapplicatie Instagram die het oog van de storm staat. De Ierse Data Protection Commissioner heeft bekend gemaakt een onderzoek te hebben gestart naar de manier waarop het platform omgaat met persoonlijke gegevens van minderjarige gebruikers. Omdat veel technologiebedrijven waaronder ook Facebook hun Europees hoofdkantoor in Ierland hebben staan, krijgt de privacyregulator bevoegdheid van de Europese Unie om sancties op te leggen voor het verbreken van de GDPR-wetgeving.

Centraal in dit onderzoek staat de manier waarop Instagram omgaat met persoonlijke gegevens van minderjarige gebruikers. De minimumleeftijd om een account te kunnen aanmaken is dertien jaar, maar op die leeftijd ben je je nog niet zo bewust van wat je online prijsgeeft. Socialmediaplatformen zoals Instagram moeten minderjarige gebruikers meer in bescherming nemen, luidt het standpunt van vele privacyexperts.

Bezorgde ouder

Een aanleiding van het onderzoek was een onderzoeksrapport van een privacyexpert genaamd David Stier dat hij publiceerde in februari 2019. In dat rapport was te lezen dat minstens zestig miljoen minderjarige gebruikers de mogelijkheid kregen om met één simpele handleiding hun accounts om te zetten naar een zakelijk account. Instagram verplicht zakelijke accounts om hun contactgegevens zoals telefoonnummer en mailadres te tonen op hun profielpagina, met de idee dat klanten hen eenvoudiger kunnen bereiken.

Op die manier kunnen de contactgegevens van minderjarige gebruikers dus ook zichtbaar worden. Maar er is volgens Stier nog een probleem met het tonen van de contactgegevens. De persoonlijke informatie wordt ook mee opgenomen in de HTML-codes van websites waarnaar je via Instagram doorklikt, zodat de informatie voor hackers zo voor het grijpen ligt. Stier zou dit punt al hebben aangekaart bij Instagram zelf. Facebook zou er al voor hebben gezorgd dat de gegevens niet meer in een broncode kunnen opduiken, maar is niet van plan om contactgegevens onzichtbaar te maken. Als ‘bezorgde ouder’ hoopt Stier dat het onderzoek van de Ierse regulator resulteert in een beter privacybeleid voor minderjarigen.

Influencers

Waartegen Instagram zeer zeker wel zal optreden, is tegen influencers die aan ‘verdoken reclame’ doen. Influencers worden betaald door bedrijven om reclame voor hun producten te maken in hun posts. Dat is toegelaten, maar in veel landen moeten zij daar wel transparant over zijn. En dat blijken dus niet alle influencers te doen. Instagram werd hiervoor door een Britse consumentenregulator op de vingers getikt, en zal de posts van influencers dus grondiger gaan controleren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business