Google plant een agressieve campagne tegen Europese wetgevers die uit zijn op het afbreken van de macht van de grote techbedrijven in de Europese Unie.


Google is niet van plan om Europese regulatoren in Brussel hun monopoliepositie als techbedrijf in Europa te laten afbreken. Dat blijkt volgens Reuters uit een gelekt intern document van Google. Het bedrijf zou zich met een agressieve campagne richten op Europese wetgevers, zoals de Franse commissaris Thierry Breton, in de hoop toekomstige wetten die techreuzen aan banden leggen te kunnen ondermijnen.

Google legde een strategie uit van twee maanden waarmee het Europese beperkingen rond hun model wil verwijderen. Ze zouden het Europese narratief rond de grote techbedrijven willen herschrijven aan de hand van enkele tactieken. De vermelde tactieken bestaan uit “het ondermijnen van het idee dat de Digital Services Act (DSA) niets kost voor de Europeanen” en “laten zien dat de DSA het potentieel van het internet beperkt… wanneer mensen het juist het meest nodig hebben”.

Google vecht terug

Verder richt het document zich specifiek op Eurocommissaris Thierry Breton. Hij staat bekend als een groot voorstander van het opbreken van de grote techbedrijven, om de concurrentie in de Europese eenheidsmarkt eerlijker te laten verlopen. Google roept in het bericht op om “de druk op te voeren” en de “steun af te breken” voor het Europese project.


Het interne bericht van Google, dat voor het eerst verscheen op het Franse Le Point, komt in navolging van voorgestelde aanpassingen die de Europese Unie wil doorvoeren op het Digital Services Act-pakket. Dit wettelijk kader, waarvan rond december een eerste voorstel wordt verwacht, heeft als doel verantwoordelijkheden voor te stellen aan digitale diensten om risico’s bij gebruikers en hun rechten aan te kaarten. Daarnaast wil het regels vastleggen die ervoor zorgen dat platformen de markt open en eerlijk houden, en dat de verspreiding van foute berichten kan worden aangepakt.

De relatie tussen Europa en andere grote techbedrijven is al eventjes aan het afkoelen. Europa stelt zich al een tijdje waakzaam op tegenover de macht waarmee Amerikaanse techbedrijven in Europa opereren. Italië heeft zich deze week in de strijd gegooid met een onderzoek van de mededingingswaakhond. Ze zouden zich zorgen maken over een mogelijk machtsmisbruik van Google bij digitale advertenties. Ook de Amerikaanse overheid heeft zich recent uitgesproken over de monopoliepositie die de techreuzen Google, Apple, Amazon, Microsoft en Facebook hebben binnen hun specifieke velden. Ze stelden hier een mogelijk opbreken van deze bedrijven voor. Of het ooit zover komt, blijft afwachten.