Nieuws

Leveringsproblemen voor iPhone 12 dreigen door een tekort aan PMIC-chips

Een stockbreuk in PMIC-chips bij chipleveranciers kan vervelende gevolgen hebben voor de levertijden van de iPhone 12.

Apple zou net voor het ingaan van de cruciale eindejaarperiode kampen met een nijpend tekort aan PMIC-chips. Dat schrijft Bloomberg op basis van wat betrouwbare bronnen aan het magazine meedeelden. PMIC staat voor ‘power management integrated circuit’ en is een type computerchip dat in elektronische apparaten het energieverbruik van het device regelt. Apple gebruikt ze onder meer voor haar iPhones.

Een PMIC-chip van Mediatek. Afbeelding: Wikipedia

Het tekort wordt door twee factoren veroorzaakt volgens de bronnen van Bloomberg. Enerzijds is er door de introductie van 5G een stijgende vraag naar PMIC-chips. Dat komt omdat 5G het energieverbruik van een smartphone enorm doet toenemen. Volgens de chipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, één van Apple’s belangrijkste chipleveranciers, bevatten 5G-smartphones tot veertig procent meer chipcomponenten dan 4G-smartphones. Aanhoudende onzekerheid rond de coronapandemie zet veel smartphonefabrikanten er ook toe aan grote voorraden chips te willen aanleggen, uit schrik met een tekort te zitten. Tel daarbij de achterstand op die de meeste fabrieken sowieso al hadden opgelopen door de verplichte sluitingsperiode, en het wordt onmogelijk voor hen om nog aan de vraag van al hun klanten te voldoen.

Wat betekent dit voor de iPhone 12?

Dat is op dit moment nog verre van duidelijk. Blijkbaar houdt Apple zelf wel rekening met het scenario dat de productie van de nieuwe iPhones kan achterlopen op de vraag naar het product. Dat liet Tim Cook onlangs optekenen tijdens een call met investeerders. De CEO verklaarde daarbij niet dat een stockbreuk aan PMIC-chips de oorzaak zou zijn. Omdat alle iPhone 12-modellen 5G-ondersteuning bieden, heeft Apple nu wel een grotere nood aan deze chiptechnologie dan in voorgaande jaren. Op de Amerikaanse website is nu ook al te lezen dat leveringen van de iPhone 12 Pro pas ten vroegste eind november verwacht kunnen worden. Voor de standaarduitgave is daarover nog niets te lezen.

Volgens Bloomberg heeft Apple wel de nodige troeven in handen om een productietekort bij chipleveranciers op te vangen. De iPhonebouwer is namelijk niet afhankelijk van één leverancier, maar verspreidt de productie van chipcomponenten over meerdere fabrikanten in binnen- en buitenland. Daarnaast is Apple voor haar leveranciers zó’n belangrijke afnemer, dat zij voor de iPhonegigant bereid zullen zijn een tandje bij te steken.

Slecht kwartaal

Al bij al zouden grote vertragingen op leveringen dus nog kunnen meevallen. Daar zal Apple alleszins toch op hopen. Het bedrijf heeft er namelijk een zeer teleurstellend derde kwartaal op zitten. De verkoop van iPhones lag tijdens de zomer veel lager dan gebruikelijk. Daar speelt de coronapandemie, maar zeker ook de uitgestelde release van de iPhone 12 een grote rol in. Apple zag zich door dat slechte kwartaal uit de top drie in de smartphonemarkt tuimelen. De beurswaarde van het bedrijf nam in één klap af met meer dan honderd miljard dollar. De iPhone 12 wordt verwacht tijdens het vierde kwartaal voor een herstel te zorgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business