Nieuws

‘Grootse beursgang ooit’ van Ant Group tegengehouden door China

De toetreding van het fintechbedrijf Ant Group tot de beurs van Shanghai moest één van de grootste gebeurtenissen ooit worden voor de financiële wereld. Maar de Chinese overheid stak een stokje voor.

Gisteren moest een grote dag worden voor de Chinese fintechgigant Ant Group. De zusteronderneming van Alibaba, gerund door de excentrieke miljardair Jack Ma, zou namelijk haar beursgang maken op de beurzen van Shanghai en Hong Kong. De vraag naar aandelen was al wekenlang enorm bij Chinese investeerders, maar de beursgang kon op wereldwijde interesse rekenen. Er werd zelfs gesproken over ‘de grootste beursgang ooit’.

Analisten voorspelden dat Ant Group op haar eerste dag al records zou laten sneuvelen. Door op de beurs toe te treden, zou het fintechbedrijf bijna 30 miljoen euro aan vers kapitaal kunnen ophalen. Daarmee zou Ant Group het record van olieraffinaderij Saudi Aramco, het meest waardevolle bedrijf ter wereld, verbreken. Het Arabische staatsbedrijf haalde bij haar beursgang eind vorig jaar 26,5 miljard euro kapitaal op.

Op het matje geroepen

Maar de grote dag draaide uit op een enorme sisser voor Ant Group. De Chinese overheid stak namelijk een stok in de wielen van Jack Ma. De officiële verklaring van de financiële toezichthouder van Peking luidde dat het bedrijf niet meer voldeed aan alle wettelijke vereisten om de beursgang mogelijk te maken. Omdat Ant Group als een bank wordt beschouwd – naast een mobiel betaalplatform biedt het bedrijf nog diverse financiële diensten zoals verzekeringen en leningen – krijgt het vanuit de overheid ook strengere financiële eisen opgelegd die de winstmarges op de aandelen kunnen inperken.

Waarnemers stellen echter dat de Chinese overheid vooral aan Ma wil duidelijk maken wie de baas is. De excentrieke miljonair, die de bijnaam Crazy Jack heeft, heeft in het recente verleden vaak fel uitgehaald naar Chinese banken, waakhonden en de overheid. Hij verweet hen een ‘kruideniersmentaliteit’ te hebben, die een rem leggen op groeimogelijkheden door te weinig risico te durven nemen. Zo heeft hij ook al gezegd dat Ant Group de banken zal veranderen als ze dat zelf niet doen. Door de beursgang tegen te houden, wordt Ma weer voor even het zwijgen opgelegd. Al zal de beursgang er sowieso nog wel komen, de hype zal wel minder zijn.

Jack Ma (Ma Yun). Afbeelding: The Economic Times

Alibaba

Ant Group, tot voor kort nog bekend als Ant Financial, werd oorspronkelijk opgericht als Alipay door de Chinese e-commerce-reus Alibaba. De dochteronderneming stond in voor het verwerken van alle transacties die het e-commerce-platform verricht werden. Ant Group groeide al snel uit tot een volwaardig bedrijf op zichzelf. Het zou vandaag de dag het grootste fintechplatform ter wereld zijn, met rond de zevenhonderdmiljoen gebruikers (het Amerikaanse PayPal komt net aan de helft). Het bedrijf is de grootste ‘unicorn’ ter wereld.

Hoewel Ant Group vandaag de dag op eigen benen staat, blijft Alibaba wel enige invloed uitoefenen. Zo zou het bedrijf bij de beursgang elf procent van de aandelen in handen krijgen. Het nieuws had dan ook invloed op de aandelenkoers van het moederbedrijf. Die duikelde met meer dan vijf procent op de Amerikaanse beurs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business