De Zweedse regering heeft beslist dat Huawei geen deel mag uitmaken van de 5G-netwerkinfrastructuur in het land. Maar Huawei wil zich daar niet bij neerleggen.


De beslissing om 5G-technologie van Huawei ZTE te weren uit de netwerkinfrastructuur werd vorige maand tijdens een parlementszitting genomen door de Zweedse regering. Daarmee volgt Zweden het voorbeen van Europese landen die zwichten voor de diplomatieke druk vanuit Washington. De Amerikaanse regering probeert al sinds vorig jaar Europa te overtuigen om niet in zee te gaan met Chinese leveranciers voor 5G-netwerkapparatuur, nadat het zelf een handelsban tegen Huawei verkondigde.

Volgende week start de veiling van de 5G-spectrumbanden in Zweden, waarbij de belangrijkste telecomoperatoren een plekje op het netwerk proberen te bemachtigen. Als extra voorwaarde kregen ze opgelegd dat ze tegen 2025 alle sporen van Huawei en andere leveranciers uit hun infrastructuur moeten faseren. Nokia en Ericsson, beiden Scandinavische bedrijven, zullen hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste leverancier voor de netwerkapparatuur worden.

‘Slechte beslissing voor Zweden’

Maar Huawei heeft de handdoek nog niet in de ring gegooid. De General Manager voor Noord- en Oost-Europa van Huawei liet in een reactie aan Reuters verstaan dat het technologiebedrijf de beslissing nog bij de Zweedse rechtbank zal aanvechten. “Wij geloven dat die beslissing die is genomen niet goed is voor consumenten en voor Zweden in het algemeen. Daarom willen we dat een Zweeds hof onderzoekt of de beslissing genomen is op basis van een correct proces en in overeenstemming met de wet”. Zo luidt het officiële standpunt van Huawei.


“De beslissing is niet alleen nadelig voor consumenten, maar voor heel Zweden.”

Kenneth Frederiksen, Executive Vice-President Central East Europe and Nordic Region

Ook in België heeft Huawei in het stof moeten bijten. Hoewel er nooit een formeel verbod is uitgesproken vanuit de federale regering om handel te drijven met Chinese bedrijven, hebben Proximus en Orange al aangekondigd Nokia en Ericsson als leveranciers te verkiezen.