Nieuws

Apple schorst productiefabriek Pegatron vanwege schending arbeidsbeleid

Het Taiwanese Pegatron zette studenten ’s nachts aan het werk en foefelde met hun administratie, wat in strijd is met de arbeidsvoorwaarden die Apple aan partnerbedrijven oplegt.

De iPhonegigant legt strenge arbeidsvoorwaarden op aan leveranciers van onderdelen en fabrikanten van de toestellen. Het bedrijf wil daarmee voorkomen dat arbeiders uit de fabrieken in lageloonlanden slachtoffer worden van misbruik. Apple ontdekte dat Pegatron, een Taiwanese fabriek die iPhones assembleert voor Apple, zich niet aan die voorwaarden hield. De Chinese krant The Paper schrijft dat Apple tijdelijk alle productieopdrachten voor het Taiwanese bedrijf heeft teruggetrokken. Ook Bloomberg heeft dat nieuws bevestigd.

Meer bepaald zou Pegatron de arbeidsvoorwaarden rond de tewerkstelling van studenten hebben geschonden. Apple staat haar leveranciers toe om studenten een studentenjob aan te bieden, maar wel enkel als ze een functie krijgen die gerelateerd is aan hun studie en als ze een normaal urenschema krijgen. Pegatron zette haar studentenarbeiders echter ’s nachts aan het werk, en duidde ze in haar administratie ook niet aan als studenten. Zo kon het Taiwanese bedrijf de productielijn van haar fabriek de klok rond draaiende houden aan een zo laag mogelijke arbeidskost. Van dwang- of kinderarbeid was volgens het onderzoeksrapport wel geen sprake.

Aanpassingen gevraagd

Toch vond Apple het gesjoemel van Pegatron te ver gaan. Toen een inspectieteam enkele weken geleden het misbruik in de Taiwanese fabriek ontdekte, werden de handelsrelaties tussen beide partijen meteen on hold gezet. Als de Taiwanese fabrikant de nodige aanpassingen aan haar arbeidsbeleid doet, dan is Apple bereid het bedrijf opnieuw in de armen te sluiten.

Pegatron heeft al gereageerd op het nieuws met de mededeling dat de verantwoordelijke manager van het studentenprogramma ontslagen is, en dat alle studenten ook van de productielijn gehaald zijn. Ook belooft het bedrijf in de toekomst beter voor te zorgen dat alle studentenarbeiders een correcte verloning en de nodige omkadering krijgen. Of die beloftes Apple kunnen overtuigen, is nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business