Nieuws

IBM wil in Europa 10.000 banen schrappen

Ten gevolge van een herstructurering en de afsplitsing van de tak IT-dienstverlening bij IBM zal 20% van de Europese jobs bij de Amerikaanse technologiegigant binnenkort verdwijnen.

Eerder deze maand werd al aangekondigd dat 206 jobs bij IBM in België er aan zouden moeten geloven. Nu blijkt dat het volledige Europese personeelsbestand met 20% verkleind wordt. Dat komt neer op een totaal van 10.000 Europese jobs.

Herstructurering

Oorzaak van de massale ontslagronde zijn de grote herstructureringsplannen van het technologiebedrijf, die in oktober werden aangekondigd. Daarin worden de verschillende activiteiten van IBM van elkaar gesplitst en zal de IT-infrastructuurafdeling, die onder andere het beheer van klantendatacenters en traditionele informatietechnologieondersteuning afhandelt, als aparte onderneming worden beschouwd. Zo kan de Amerikaanse technologiegigant zich focussen op de cloudafdeling en pogen een achterstand op de andere grote spelers als AWS, Microsoft Azure en Google Cloud in te halen.

Volgens het financiële persagentschap Bloomberg heeft deze herstructurering voornamelijk gevolgen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar de meeste banen zullen sneuvelen. Ook in Polen, Slovakije, Italië en België zullen veranderingen worden doorgevoerd. Zo zullen uiteindelijk 10.000 Europese banen bij IBM verdwijnen, voornamelijk in IT-dienstverlening.

Eerst onderhandelen

Voor het zo ver is zal er echter nog heel wat onderhandeld moeten worden. Voor grote herstructureringen zoals deze bij IBM geldt namelijk de wet-Renault, die inhoudt dat de werkgever met de ondernemingsraad moet vergaderen over de plannen en deze schriftelijk meedelen, waarna de personeelsvertegenwoordigers vragen kunnen stellen en tegenvoorstellen kunnen doen. De wet zorgt er dus voornamelijk voor dat het personeel en de vakbonden meer tijd krijgen om alternatieven te onderzoeken.

En die onderhandelingen zijn nog niet van start gegaan bij IBM. Daarvoor wachten ze tot na de sociale verkiezingen waarin een nieuwe ondernemingsraad gekozen wordt. Volgens vakbondssecretaris Peter Darin zou de directie in maart of april de onderhandelingen achter de rug willen hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business