Nieuws

Geen uitstel meer voor de verkoop van TikTok

De deadline voor het afronden van de verkoop is verstreken, maar ByteDance krijgt nog wel even tijd om de overnamegesprekken af te ronden.

Op vrijdag 4 december verstreek een nieuwe deadline voor het Chinese mediabedrijf ByteDance om haar populairste product, de socialmedia-app TikTok, te verkopen. Dat is alweer niet gelukt, maar het geduld van de Amerikaanse regering lijkt nu wel stilaan ten einde. ‘De deadline opnieuw uitstellen is niet meer aan de orde’, weerklonk het uit Washington.

Volgens de bronnen van Reuters zou dat een persoonlijke beslissing van Donald Trump geweest zijn. De president probeert ByteDance al sinds augustus te verplichten om TikTok aan een Amerikaanse overnemer te verkopen om te garanderen dat de data van miljoenen Amerikaanse gebruikers niet in Chinese handen zou vallen. Je kent het verhaal ondertussen al wel. Hij hoopt de overname ook vooral te kunnen doorduwen vooraleer hij zijn positie moet afstaan aan Joe Biden.

Oracle en Walmart

Er is nochtans geen gebrek aan interesse in TikTok. Het socialmediaplatform is één van de snelst groeiende digitale platformen ter wereld. Veel bedrijven meldden zich aan, waaronder Facebook en Microsoft, maar een deal sluiten met ByteDance bleek niet zo eenvoudig te zijn. De keuze van het Chinese bedrijf viel uiteindelijk op een joint-venture met Oracle en Walmart. Oracle zou de gebruikersdata van TikTok dan verwerken binnen de veilige omgeving van hun datacenters.

Een deal sluiten met Oracle is vooral ook voor ByteDance de meest interessante optie. Omdat Oracle en Walmart beide slechts 10% van de aandelen willen hebben, zou het overgrote deel dus bij investeerders van ByteDance blijven. Op papier is het allemaal goed geregeld, want officieel zou ByteDance geen enkele zeggenschap meer hebben in de Amerikaanse afdeling van TikTok. Toch bleek de Amerikaanse regering niet overtuigd, want Trump wuifde dit overnamevoorstel op 10 november een eerste keer weg. Sindsdien is er geen enkele schot meer in de zaak gekomen door het eindeloze getouwtrek tussen ByteDance en Washington.

Krijgt Oracle eindelijk TikTok in handen?

Rechtszaak

Het Chinese bedrijf heeft immers nog een laatste strohalm gevonden om zichzelf wat tijd te kopen. Op 14 december vindt er namelijk in de federale rechtbank van de Amerikaanse hoofdstad een nieuwe hoorzitting plaats rond de handelsban. ByteDance zal er de maatregelen die gepaard gaan met een handelsembargo nog een keer aanvechten. Het bedrijf sloeg er al in om voor de rechtbank het besluit om de app uit de appwinkels van Apple en Google te verwijderen te laten blokkeren. Tot 14 december kan Trump dus eigenlijk juridisch gezien geen extra maatregelen opleggen tegen TikTok. En zo blijft de saga dus nog even duren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business