Nieuws

AMD steekt Intel voorbij op desktop CPU-markt

Voor het eerst in 15 jaar haalt AMD nog eens het hoogste marktaandeel in de desktop CPU-markt. In andere markten blijft Intel wel de baas.

Het zal ongetwijfeld feest zijn geweest bij AMD toen ze de marktcijfers van PassMark Software voor de desktop CPU-markt zagen. Want bij het ingaan van 2021 had AMD een hoger marktaandeel dan haar grootste rivaal Intel. Het marktaandeel voor de processoren van AMD bedroeg 50,6% tegenover 49,4% voor Intel.

Voor de laatste keer dat AMD een hoger marktaandeel had dan Intel moeten we al teruggaan naar het eerste kwartaal van 2006. Toen had AMD een marktaandeel van 54%. Nadien maakte Intel een forse inhaalbeweging. Het piekmoment voor Intel kwam in 2017, toen het drie vierde van de desktopmarkt in handen had. Na 15 jaar zijn de verhoudingen weer omgedraaid.

Ryzen-processoren & Apple

AMD heeft dit succesje te danken aan twee factoren. We zien een duidelijk keerpunt vanaf het tweede kwartaal van 2017. In dat jaar lanceerde AMD haar Ryzen-processoren, een reeks krachtige processoren die veel goedkoper zijn dan de CPU’s van Intel. Maar er is een duidelijke knik in de negatieve zin waar te nemen in het marktaandeel van Intel vanaf eind 2019. Toen raakte het nieuws bekend dat Apple de chips voor haar volgende generatie Mac-computers zelf zou gaan beginnen maken. Intel verloor dus een zeer belangrijke klant. Ook heeft Intel grote problemen om hun 7nm-processoren op de markt te brengen, wat het aandeel van het bedrijf ook niet ten goede is gekomen.

De marktverhoudingen tussen AMD en Intel sinds 2004. Bron: PassMark Software

Het wordt dus zeer interessant om te zien hoe de tweestrijd zich dit jaar verder zal ontwikkelen. AMD lijkt zeker de wapens te hebben om haar koppositie te verdedigen, maar ook Intel zal zich niet zomaar gewonnen geven. Naar verluidt zouden de marktaandelen ondertussen al weer in evenwicht zijn.

Intel domineert andere CPU-markten

AMD kan voorlopig ook enkel op de CPU-markt Intel het vuur aan de schenen leggen. Op de laptop GPU-markt bijvoorbeeld heeft Intel nog steeds een marktaandeel van bijna 83%. In de servermarkt heeft Intel volledige dominantie met een aandeel van 99,2%.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business