Nieuws

Elon Musk is de rijkste man ter wereld dankzij succesjaar Tesla

Jeff Bezos is onttroond als rijkste man ter wereld. De aandelen van Tesla maakten een nieuwe sprong waardoor het vermogen van Musk meer waard is.

Wie is de rijkste man ter wereld? Het antwoord op deze quizvraag was lange tijd Jeff Bezos. Maar daar is afgelopen nacht verandering in gekomen. De aandelen van Tesla maakten bij het sluiten van de beurs in Wall Street opnieuw een sprong van 8%. Daardoor steeg de nettowaarde van het persoonlijke vermogen van Elon Musk volgens berekeningen van de Bloomberg Billionaire Index naar 194,8 miljard dollar (ongeveer 160 miljard euro). Dat is 9,5 miljard dollar meer dan de grote baas van Amazon.

Spectaculaire ommekeer

Elon Musk bevestigt zijn status als ‘the man of the moment’ in Silicon Valley. Bloomberg schat dat zijn vermogen op één jaar tijd met bijna 165 miljard dollar toenam. De CEO van Tesla en SpaceX klom dan ook als een razend tempo de ladder met rijkste personen ter wereld op. We schreven nog maar eind november dat Musk Bill Gates voorbijstak op de ranglijst van Bloomberg, maar dat hij nog veel achterstand goed te maken had op nummer één Jeff Bezos.

Het persoonlijke succes van Musk hangt nauw samen met dat van zijn wagenbedrijf Tesla. Omdat hij zichzelf geen salaris uitbetaalt, is een groot deel van diens vermogen gebouwd op aandelen van zijn bedrijven. En als de aandelen van Tesla op één jaar tijd met meer dan 800% toenemen, dan kan je je wel inbeelden dat de CEO daar niet slechter van wordt.

2020 was het jaar van de definitieve doorbraak voor Tesla. Het wagenbedrijf heeft tot medio 2019 lopen aanmodderen, maar in het najaar van 2019 is de ommekeer ingezet. Tesla leverde bijna 500.000 wagens het afgelopen jaar, en opende een nieuwe productiefabriek in China. De marktkapitalisatiewaarde van het bedrijf is met 773,5 miljard dollar veel hoger dan eender welke andere autobouwer, en zelfs hoger dan die van Facebook.

‘Hoe gek’

Toen Elon Musk het nieuws zelf vernam, reageerde hij op Twitter droog met “Hoe gek”, en daarna met “Terug aan het werk”. Tesla is op dit moment bezig met de bouw van een fabriek in Texas en in Berlijn. Musk verhuisde onlangs naar Texas om de bouw van de fabriek te overzien, en om te genieten van de voordeligere belastingtarieven die Texas verleent.

We dienen wel op te merken dat Musk enkel volgens de Billionaire Index van Bloomberg de rijkste man ter wereld is. Forbes plaatst hem in hun World’s Billionaires List zelfs niet in de top 10.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business