Nieuws

Trump verleent gratie aan omstreden Uber-ingenieur Levandowski

Levandowski pleitte schuldig voor het stelen van handelsgeheimen van Google. Volgens Trump heeft de voormalige Uber-ingenieur voldoende geboet.

Anthony Levandowski werkte tot 2016 als ingenieur voor Google. De ingenieur stond bekend als een grondlegger van technologie voor zelfrijdende wagens, en is een van de oprichters van Waymo, een zusteronderneming van Google binnen de Alphabet-groep die in 2009 het levenslicht zag. Maar toen hij Google in 2016 verliet om een eigen bedrijf (Otto) te starten, dat werd overgenomen door Uber voor 680 miljoen dollar, ging het al snel mis voor Levandowski.

Waymo beschuldigde haar voormalige baas toen die vertrokken was van het stelen van handelsgeheimen. Levandowski nam namelijk enkele documenten met zich mee waarvoor Waymo over het eigendomsrecht beschikte. De ingenieur ontkende die aanklachten niet. Hij vertelde tijdens het proces dat hij de bestanden downloadde voor eigen gebruik, ook al had hij dat recht niet. Google en Uber kwamen in 2018 tot een akkoord over een minnelijke schikking van 245 miljoen dollar.

Levandowski’s eigen bedrijf Waymo keerde zich tegen hem.

Lange lijdensweg

Maar daarmee was de kruistocht van Levandowski nog maar net begonnen. Uber zette het verbrande hoofd van haar zelfrijdende wagenafdeling in 2017 op straat. Levandowski had nadien nog enkele persoonlijke rechtszaken tegen zich lopen. Hij werd schuldig bevonden voor een van de 33 aanklachten voor diefstal die Google had ingediend, goed voor een gevangenisstraf van 18 maanden.

Een andere rechtszaak tegen Google voor het onrechtmatig verbreken van zijn arbeidscontract resulteerde in een monsterboete van 179 miljoen dollar (147,5 miljoen euro). Dit keer had de ingenieur geen Uber om hem te dekken, dus moest hij na die rechtszaak bescherming tegen faillissement aanvragen.

Voldoende geboet

Levandowski krijgt na enkele turbulente jaren de kans om opnieuw te beginnen van niemand minder dan Donald Trump. In een van diens laatste acties als president verleent hij de voormalige Google- en Uber-ingenieur gratie. Volgens Trump heeft Levandovski de voorbije jaren voldoende al ‘een significante prijs moeten betalen voor zijn intenties om zijn talent in te zetten ter bevordering van het algemeen goed’. Enkele belangrijke figuren uit de Amerikaanse techwereld, waaronder Oculus-oprichter Palmer Luckey en PayPal-oprichter Peter Thiel, spraken hun steun uit voor Levandowski.

Trump was de voorbije dagen in een ongeziene sympathieke bui. Hij verleende ook gratie aan zijn voormalige adviseur Steve Bannon, die sinds augustus vastzat voor financiële fraude. Zichzelf mag hij blijkbaar geen gratie verlenen voor zijn aandeel in de bestorming van het Capitool.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business