Nieuws

Huawei wil nieuwe fabriek voor 5G-apparatuur openen in Frankrijk

Het Chinese telecombedrijf heeft Europese uitbreidingsplannen. De fabriek in Frankrijk zou de eerste buiten China zijn.

Huawei heeft vandaag haar plannen officieel bekendgemaakt om een productiefabriek in Frankrijk te openen. Dat deed vicevoorzitter Catherine Chen in hoogsteigen persoon tijdens een videopersconferentie. Er zou zelfs al een locatie en een openingsdatum vooropgesteld zijn voor de fabriek. De fabriek zou worden neergepoot in de nabijheid van Brumath, een bescheiden gemeente in de Elzas-streek vlakbij de Duitse grens. De fabriek moet het verlengstuk worden van een research & development-centrum in Parijs dat eerder al door de Chinese technologiegigant is aangekondigd. De Franse fabriek zal de eerste productiefabriek zijn in Europa en zelfs de eerste buiten China.

Tegen 2023 zou de fabriek al volledig operationeel moeten zijn. Een ambitieuze, maar zeker geen onrealistische deadline. Dit jaar worden de werken opgestart. Het totale kostenplaatsje zou ongeveer 200 miljoen bedragen. In Frankrijk zal Huawei vooral focussen op 5G-technologie; het plant elk jaar voor 1 miljard euro aan netwerkapparatuur produceren. Ook meent Huawei dat de nieuwe fabriek tot 500 nieuwe banen zal creëren voor de Fransen. Voor Huawei France werken vandaag de dag al een duizendtal mensen.

Europa heroveren

Met de nieuwe vestigingen in Frankrijk wil Huawei zich centraal en strategisch positioneren om de Europese markt opnieuw te veroveren. Daar is het marktaandeel van Huawei flink achteruit gegaan sinds het ingaan van de handelsban. Ook die van de netwerkdivisie, omdat de Amerikaanse regering druk uitoefent op haar Europese bondgenoten om niet in zee te gaan met Huawei voor de uitbouw van het 5G-netwerk. Zoals je waarschijnlijk wel weet, kampt Huawei met beschuldigingen dat ze de 5G-netwerken zouden gebruiken om data door te lekken naar de Chinese overheid. Die beschuldigingen zijn nooit concreet gemaakt.

De netwerkapparatuur op Europese grond produceren kan de twijfelende landen er misschien nog van overtuigen dat de technologie toch veilig is. Maar of dat echt gaat lukken, is maar de vraag. Verscheidene Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Zweden en zelfs Frankrijk hebben al beslist Huawei te verbannen. Er zijn nog landen die de deur open houden zoals Duitsland. De Belgische federale regering heeft een verbod tegen ‘hoogrisicoleveranciers’ gestemd. Proximus en Orange hebben zelf al beslist niet met Huawei samen te gaan werken.

Meer focus op netwerktechnologie

Uit een brief van CEO Rei Zhenfei die het bedrijf vorige week publiek maakte, bleek hoe zwaar de handelsban Huawei getroffen heeft. De CEO schreef in juni al aan zijn medewerkers dat het bedrijf zich strategisch zal moeten herbronnen. Met deze aankondiging lijkt Huawei zich meer in de markt te willen gaan zetten als een netwerkleverancier in plaats van een hardwareleverancier. De netwerkdivisie breidt internationaal uit terwijl Huawei haar smartphonedivisie aan het afbouwen is. Ze verkochten al het budgetmerk Honor, en overwegen om ook te stoppen met de productie van high-end smartphones.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business