Huawei

Stapt Huawei uit de markt van high-end smartphones? Reuters citeert twee bronnen die beweren dat de Chinese smartphonefabrikant zijn series P en Mate wil verkopen.

Volgens de bronnen zouden de gesprekken nog maar in een verkennende fase lopen. Het wijst wel op een duidelijke heroriëntering bij Huawei. In november 2020 verkocht het Chinese bedrijf dochtermerk Honor, om zich te kunnen ontdoen van de Amerikaanse sancties. Huawei ontkent dat het plannen heeft om zijn P- en Mate-toestellen van de hand te doen. “Deze geruchten hebben geen enkele basis. Huawei heeft hier geen enkele plannen”, zegt het techbedrijf. 

Partnerschap Android en chipmakers

Onder het presidentschap van Donald Trump werd het Huawei moeilijk gemaakt om zich op de Amerikaanse markt te bewegen. Daardoor werd het ook erg lastig voor de Chinezen om samen te werken met Google (eigenaar van besturingssyteem Android) en Amerikaanse chipmakers.  

Het enige alternatief op een verkoop is een eigen chip, die Huawei intern kan ontwikkelen. Tenzij de relaties met de VS onder president Joe Biden snel en drastisch veranderen, lijkt een nieuwe strategie voor Huawei onafwendbaar. 

P en Mate zijn waardevol

De P- en Mate-series zijn nochtans erg waardevolle toestellen voor Huawei. Zo waren de topmodellen vanaf het derde kwartaal van 2019 tot een jaar later goed voor 39,7 miljard dollar aan omzet. 

Huawei zou al enkele maanden praten met verschillende investeringsmaatschappijen  die banden hebben met de overheid in Shanghai. Of Huawei nu zijn P en Mate in de etalage zal zetten, moet de komende maanden blijken.