Nieuws

Apple wint rechtszaak tegen EU over boete van 13 miljard euro (update)

De Europese Commissie legde Apple een boete van 13 miljard euro op voor belastingen die niet zouden betaald zijn, maar Apple heeft dit kunnen terugdraaien.

Update 01/02/21: In september schreven we al dat de Commissie beroep zou aantekenen bij het Europees Hooggerechtshof. Maar voor alle zekerheid start de Unie nu ook een procedure bij een juridisch orgaan in Luxemburg. De Commissie meent dat er procedurefouten zijn gemaakt tijdens de proces dat Apple in het gelijk stelde.


Update 25/09/20: Het is toch nog niet voorbij voor Apple. Vestager heeft in naam van de Europese Commissie een beroep aangetekend tegen de uitspraak. Volgens de Eurocommissaris zou het inperking van de vrije marktconcurrentie zijn als bepaalde bedrijven fiscale gunsten krijgen en andere niet. Het volledige statement is op TechCrunch te lezen.


Oorspronkelijk artikel 15/07/20: Apple kreeg de boete in 2016 al opgelegd door Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. Die kwam er na een antitrustonderzoek van twee jaar dat de Commissie voerde rond het hoofdkantoor in Ierland. Net als Facebook heeft Apple zijn Europees hoofdkantoor neergezet in Dublin omdat Ierland gunstige belastingwetten biedt aan grote bedrijven.

Maar de conclusie van het onderzoek luidde dat Apple net iets te gretig profiteerde van die fiscale voordelen. Apple moest zo weinig inkomstenbelastingen betalen in Ierland, dat Vestager zelfs sprak van ‘illegale staatshulp’. De Europese Commissie legde Apple een boete op van 13 miljard euro.

Politieke onzin

Zowel Apple als Ierland vochten dat oordeel aan. Tim Cook noemde de uitspraak zonder schaamte ‘politieke onzin’, en kondigde aan de beslissing op alle mogelijke manieren aan te vechten. Apple stapte naar het Europese Hooggerechtshof, waar de zaak in september vorig jaar voorkwam.

Na een juridische strijd van bijna vier jaar heeft het Hooggerechtshof nu in het voordeel van Apple beslist. Bij Apple zijn ze logischerwijs zeer tevreden met de uitspraak. Een woordvoerder van het bedrijf vertelde aan CNET dat Apple altijd zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid wil opnemen als het gaat om het betalen van belastingen. Het bedrijf noemt zich met trots de grootste belastingenbetaler ter wereld, en het betaalde afgelopen jaar wereldwijd 100 miljard dollar alleen al aan inkomstenbelastingen. Volgens Apple is het omwille van de verschillende belastingsystemen in elk land te onduidelijk waar ze hoeveel inkomensbelastingen moeten betalen, en zijn ze vragende partij voor een globale verdeelsysteem.

Apple kan best wel nog even wachten met de champagne te ontkurken. De Europese Commissie heeft nog de kans om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Vestager liet in een statement weten dat de mogelijke pister worden onderzocht. Het standpunt van de Commissie blijft dat elk bedrijf overal waar het actief is proportioneel belast moet worden. Apple moest in 2018 de desbetreffende 13 miljard euro op een derdenrekening storten, waar het bedrag zal blijven staan tot het proces definitief is afgelopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business