Nieuws

Brusselse start-up Soda haalt 11,5 miljoen vers kapitaal op

Soda is een databedrijf dat gespecialiseerd is in het stroomlijnen van dataverzameling en het opschonen van databestanden.

De kapitaalronde werd geleid door het Europese investeringsfonds Signal Ventures. Met de kapitaalronde wist de start-up uit Brussel enkele nieuwe investeerders aan te trekken, maar ook de investeerders van het eerste uur pompten weer geld in het bedrijf. Soda is nog een relatief nieuwe speler in de data-analysemarkt. Het bedrijf zag in 2018 het levenslicht door stichters Maarten Masschelein en Tom Baeyens.

Masschelein verklaart de snelle groei van zijn start-up door het unieke businessmodel dat het bedrijf uitbouwde. “We zijn actief in een nieuwe marktcategorie”, vertelt de CEO aan De Tijd. “Steeds meer ondernemingen en organisaties beseffen hoe waardevol data zijn, maar bij het verzamelen en gebruiken van die data gebeuren onvermijdelijk fouten. Soda wil helpen de fouten uit de datastromen te halen.”

Data-as-a-service

In zekere zin past Soda de principes van software-as-a-service toe op data-analyse. De focus ligt daarbij op samenwerking tussen de gebruikers. De gebruiker stelt zelf de kwaliteitseisen waaraan de datasets moeten voldoen. Zo bepalen zij welke data nodig zijn en hoe vaak de data dient ververst te worden. Op basis van die kwaliteitsnormen zal de software die het bedrijf levert fouten opzoeken in datasets en deze optimaliseren voor verdere analyse. Dat reduceert de kans op fouten. “Overal worden software en infrastructuur getest, dus waarom zouden we dezelfde principes niet toepassen voor data? De kwaliteit en de integriteit zijn telkens van wezenlijk belang”, vertelt CTO Baeyens.

De software van Soda wordt nu vooral toegepast binnen de financiële en retailsector. Klanten kunnen de software eerst gratis gebruiken en nadien berekent Soda een licentie op basis van het aantal teams dat gebruikt maakt van de tool. Het bedrijf gaat haar softwareplatform ook in de vorm van een opensourcelicentie aanbieden zodat gebruikers zelf mee kunnen sleutelen aan de broncode.

Internationale uitbreiding

Soda is een razend ambitieuze start-up. Met het nieuwe kapitaal wil het Brusselse bedrijf de schaalbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid van het platform opkrikken om nieuwe markten te kunnen aanboren. Op lange termijn hoopt Soda te kunnen uitgroeien tot internationale marktleider. Soda werd vlak na haar oprichting in 2018 al beloond met de Innovative Starters Award voor Brusselse start-ups.

analyticsBig Databusinesssoda

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen