Nieuws

Wikipedia wil grote techbedrijven laten betalen voor toegang tot encyclopedie

Wikimedia lanceert een betalende dienst waarmee grote techbedrijven toegang krijgen tot de inhoud en bijkomende diensten en ondersteuning.

Dat blijkt uit een interview van techsite Wired met de oprichters van de Amerikaanse Wikimedia Foundation. Met deze dienst willen ze techbedrijven van hun content gebruik laten maken, samen met bijkomende tools. De techbedrijven die afhankelijk zijn van hun content zullen hiermee hun werking rond Wikipedia kunnen stroomlijnen. De dienst genaamd Wikimedia Enterprise zou later in 2021 uitgerold worden.

Big Tech is afhankelijk van Wikipedia

Techreuzen zoals Facebook, Google, Amazon en Apple zijn in zekere mate afhankelijk van Wikipedia voor de gigantische hoeveelheid informatie en links in hun zoekmachines. Daar komt ook nog eens bij dat slimme assistenten, waaronder Alexa van Amazon en Google Assistant, vaak deze encyclopedie als bron gebruiken om vragen van gebruikers te beantwoorden. Deze diensten zijn nu gratis beschikbaar, maar daar wil Wikimedia Enterprise verandering in brengen.

“Het is bekend dat enkele grote bedrijven de data van onze projecten gebruiken. Die bedrijven erkennen dat ze zonder de Wikimedia-projecten niet in staat zouden zijn om een rijke of betrouwbare ervaring te bieden aan hun gebruikers. Er heeft lang een gevoel geheerst bij leden van de gemeenschap dat deze bedrijven meer moeten doen om te investeren in de Wikimedia-gemeenschappen voor de voordelen die ze krijgen en de grondstoffen die ze gebruiken”, aldus het Wikimedia Enterprise-team.

Wikimedia Enterprise wilt de inhoud van Wikipedia beschikbaar stellen voor de techreuzen in een handiger, meer leesbaar formaat. Daarnaast zou het ook mee tools willen ontwikkelen die ervoor zorgen dat de informatie sneller en efficiënter kan worden teruggevonden. Dat zou ook zijn voordelen hebben voor het server-gebruik van Wikipedia.

Afhankelijk van gebruikers

De online encyclopedie Wikipedia is voor zijn werking afhankelijk van donaties van het publiek. Met deze nieuwe dienst wilt Wikimedia extra inkomsten binnenhalen om de werking van de dienst te blijven verzekeren. Bij de bespreking van de dienst heeft het team ook al laten weten dat het hiermee de techbedrijven geen voorrang wil geven: “Bij de ontwikkeling van het idee werd het duidelijk dat er een verantwoordelijkheid is om onze data te democratiseren voor organisaties die niet over dezelfde middelen beschikken als deze grootste gebruikers, om te verzekeren dat we het speelveld gelijk trekken en een gezond internet ondersteunen zonder het versterken van monopolies.”

Er zouden naar verluidt reeds gesprekken gaande zijn tussen de Wikimedia Foundation en de vier grote techreuzen. Een exacte datum voor het verschijnen van de dienst is nog niet bekend.

businesswikipediazakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals