Nieuws

Turkije verbiedt cryptomunten als betaalmiddel

Turkije is één van de eerste landen die de opmars van Bitcoin een halt toeroept. De centrale bank weigert cryptomunten te aanvaarden als betaalmiddel.

De centrale bank van Turkije heeft het verbod officieel gepubliceerd in het Turkse staatsblad Resmi Gazete, schrijft Reuters. “Leveranciers van digitale betaaldiensten mogen geen businessmodel opbouwen rond het gebruik van cryptomunten als direct of indirect betaalmiddel”, luidt het verbod officieel. De maatregel is van kracht voor alle digitale valuta die zijn opgebouwd uit blockchaintechnologie. Ook in Turkije was het gebruik van bitcoin aan populariteit aan het winnen. Dat had in Turkije ook veel te maken met de slechte staat van de Turkse lira en de stijgende inflatie. Digitale munten lijken er op dit moment bijna een stabielere investering te zijn dan fysieke valuta.

Volgens Turkije is het risico bij transacties met cryptomunten te hoog: zowel betaler als ontvanger kunnen onherstelbare financiële schade lijden. De centrale bank verwijst bij zijn argumentatie naar het ontbreken van transparante wetgeving of een centrale autoriteit die de markt in de gaten houdt. Argumenten die tegenstanders van bitcoin wel eens vaker aanhalen om mensen af te raden erin te investeren. Het verbod gaat in vanaf 30 april. Turkije is één van de eerste landen die actie onderneemt tegen cryptomunten.

Acceptatie cryptomunten stijgt

Het is een kleine tegenvaller voor de Bitcoin en dat net in de week waarin één van de grootste transactieplatformen voor cryptomunten, Coinbase, naar de beurs stapte. Die beursgang moest juist een versnelling van de acceptatie van cryptomunten in gang zetten. Toch is het wat dat betreft wel de goede kant aan het uitgaan. PayPal en Mastercard willen cryptomunten via hun betaalmiddelen aanbieden en autohandelaar Tesla aanvaardt bitcoin bij de aankoop van een nieuwe wagen. Overheden en banken overtuigen is de laatste en moeilijkste horde die de bitcoin nog moet nemen.

Het nieuws deed de koers van bitcoin met 2,5% terugvallen. Eén bitcoin is nu 61.757 dollar waard, ofwel 51.535 euro. Ook Coinbase viel daardoor lichtjes terug op de Amerikaanse beurs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business