Wie een Tesla wil kopen, kan nu ook in bitcoin afrekenen. In de VS althans. Later dit jaar zal dat ook bij ons kunnen.


Begin februari investeerde Tesla maar liefst 1,5 miljard dollar in Bitcoin. Musk gaf ook meteen mee dat je bij hem zou kunnen komen shoppen met de cryptovaluta. Geen loze belofte, zo blijkt. “Je kunt nu een Tesla kopen met bitcoin”, tweette Musk droogjes. Later op het jaar moet dat ook buiten de VS kunnen, voegde hij er nog aan toe. 

Tesla’s Technoking voegde daar aan toe dat de betaling in bitcoin niet omgezet zal worden naar fiduciair geld, zoals bijvoorbeeld onze euro. Bij fiduciaire valuta krijgt de munt zijn waarde puur door het vertrouwen dat er goederen en diensten mee gekocht kunnen worden. Volgens Musk gebruikt zijn bedrijf open source-software en Bitcoin-nodes om de betalingen rechtstreeks te verwerken. Met andere woorden: bitcoin blijft bitcoin.  

Geen andere cryptovaluta 

Volgens Tesla’s support-pagina betaal je uit je Bitcoin-portemonnee door een QR-code te scannen of een Bitcoin-link en het exacte bedrag in te geven. De constructeur staat erop dat de betaling in één keer gebeurt. Anders wordt die niet aanvaard. Ten laatste zes uur later krijg je een e-mail die de transactie bevestigt. Tesla vraagt om de betaalpagina niet te refreshen, ook wanneer die schijnbaar niet laadt. Bitcoin is overigens de enige cryptomunt die Tesla accepteert.  


Tesla houdt dus voet bij stuk door de valuta zelf te betrekken bij zijn verkoopproces. Het bedrijf wil zijn investeringen “diversifiëren en maximaliseren”, luidde het bij de aankondiging. De grote investering van 1,5 miljard dollar kwam toch wat als een verrassing, rekening houdend met de onstabiele koers van Bitcoin. Het bedrijf waarschuwde andere investeerders ook voor het risico op cyberaanvallen en het komen en gaan van technologie. Traditionele valuta hebben daar immers weinig last van.  


Gebruikt zijn iPhone als Google-telefoon. Deze allround-nieuwsgierigaard heeft een passie voor wagens en gaming. Hij droomt ook graag weg over ruimtevaart.