Verhaert vormt consortium voor 5G-technologie

Onder het motto "Samen staan we sterk" vormt het machine-learning bedrijf Verhaert een consortium voor 5G.

Verhaert Masters in Innovation, Crescent/Option en DroneMatrix vormen een consortium om samen te werken aan een sub-6 GHz 5G Gateway platform, gekoppeld met een Edge AI module. Dit technologieplatform maakt nieuwe innovaties mogelijk met een groot aantal sensoren, massieve data, lage netwerklatentie en hoge betrouwbaarheid met AI-data behandeling voor slimme autonome systemen zoals drones, AGVs en robots.

Volledig autonome zelflerende systemen

Naast de mogelijkheden aantonen van echte 5G autonome systemen, wil het consortium ook op technologisch vlak vernieuwingen doorvoeren. De technologie zal toelaten Artificiële Intelligentie gedistribueerd in te zetten tussen AI en cloud, om zo een optimalisatie van dataverbruik en real-time lokale beslissingen te realiseren. Verhaert focust in eerste instantie op een volledig autonoom zelflerende Search & Collect Automated Guided Vehicle (AGV), voorzien van een robotgrijper en bestuurd met een Deep-VSLAM algoritme.

Lieven Claeys, Business Developer Digital Innovation bij Verhaert onderstreept het belang van 5G kennisopbouw voor Vlaanderen: “5G draait rond veel meer dan louter het netwerk en de investeringen. Hard- en software oplossingen ontwikkelen voor adequate applicaties afgestemd op 5G, leidt tot Vlaamse producten en diensten. Hierdoor gaan we niet enkel 5G apparatuur invoeren, maar ook op Vlaamse bodem bedenken, ontwikkelen en produceren.”

5G Gateway voor AGVs

Dankzij de samenwerking zal Crescent/Option een 5G Gateway sneller kunnen commercialiseren. Daarnaast zal het de eerste prototypes kunnen testen in een opstelling van Automated Guided Vehicles (AGVs) bij Atlas Copco, waarbij het in een vrij kleine omgeving tussen de werknemers functioneert. Doordat de AGVs uitgerust zijn met 5G, zal Crescent aantonen dat 4 camera’s in real-time streamen en zo 360 graden zicht mogelijk maken, hetgeen de veiligheidstoepassingen enorm verbetert. 

“Deze vijfde generatie CloudGate van Crescent/Option zal lokale Edge AI processing combineren met snelle interactie met AI cloud platformen via het 5G netwerk. Dit laat toe om de AI-applicatie van de klant centraal te trainen en vervolgens de set van parameters toe te passen. Dit heeft enorme voordelen: de technologie zal goedkoper en groener worden, en door de autonome werking is er minder kans op uitval van communicatie door,” stelt Alain Van den Broeck, CEO bij Crescent/Option.

5G verbetert remote besturen van drones

Het consortium zal DroneMatrix in staat stellen zijn drones inzetbaar te maken voor 5G. Door de snellere reactietijden en het real-time streamen van videobeelden naar de commandocentrale, zal het remote besturen van drones enorm verbeteren.

“De 5G technologie zal de toepassingen van autonome drones exponentieel laten toenemen: de ‘drone-in-the-box’ wordt de killerapplicatie voor 5G. Met deze samenwerking willen we aantonen dat de ene technologie de andere activeert,” aldus Lander Vanwelkenhuyzen, General Manager bij DroneMatrix.

Nieuwe toepassingen van 5G

Het consortium kijkt uit naar de complexe integratie van 5G en Edge AI waardoor er nieuwe toepassingen mogelijk worden en uitdagingen – in vergelijking met 4G -overwonnen kunnen worden.

“We zijn zeer enthousiast over deze samenwerking en willen hiermee een voortrekkersrol spelen in de R&D en dus ook de applicatie-ontwikkeling van 5G in België.”, zegt Jochem Grietens die als Coordinator AILab bij Verhaert het consortium leidt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business