Meer telewerkers in maart 2021 dan tijdens begin pandemie

In maart 2021 brak het aantal telewerkers een record in België. Zal telewerken zo populair blijven als de wettelijke verplichting vervalt?

Maart 2020 zal eeuwig in de geschiedenisboeken staan als de maand waarin we massaal moesten overschakelen op telewerken. Uit cijfers van Attentia bleek dat bedienden toen 40% van hun werkuren thuis volmaakten en directie- en kaderleden 62%. Attentia herhaalde één jaar later dat onderzoek om te bekijken hoe telewerken is geëvolueerd tijdens het ‘coronajaar’. En wat blijkt: in maart 2021 waren er nog meer telewerkers dan een jaar voordien. Bedienden spendeerden gemiddeld 41,5% van hun werkuren buiten het kantoor en voor de directieleden was dit gestegen naar 65,3%.

De cijfers moeten natuurlijk ook wel in het bredere kader geplaatst worden. In maart 2021 golden nog steeds strenge regels rond telewerken. Vanaf 1 juli vervalt die wettelijke verplichting en zijn werknemers weer iets vrijer om naar kantoor te komen. Hoe bereid je als werkgever de terugkeer naar kantoor goed voor?

Nood aan een duurzaam kader voor telewerkers

Ook zonder wettelijke verplichtingen zal telewerken onderdeel van ons leven blijven uitmaken. Veel mensen hebben kunnen proeven van de voordelen van telewerken en zullen dat niet zo snel weer opgeven. Volgens Valerie Mastelinck van Attentia hebben veel organisaties echter op dit moment nog geen duurzaam telewerkbeleid voor het leven na corona. Ze vallen al een jaar terug op een noodplan om telewerken tijdens de pandemie mogelijk te maken tot zolang dat ‘moet’. Een duurzaam telewerkbeleid brengt kostenvergoedingen, mobiliteit en flexibiliteit in rekening. Flexibel werken is meer dan bepalen hoeveel dagen per week iemand mag telewerken. Hier lees je meer over de wettelijke spelregels van telewerken.

Werkgevers doen er niet goed aan om hun werknemers al meteen terug te verplichten om naar kantoor te komen. Zij moeten rekening houden met de psychologische toestand van de werknemer en hen op hun eigen tempo laten terugkeren. De werkplek zal in de toekomst ook een andere invulling krijgen dan vroeger. Het kantoor zal meer een ontmoetingsplaats worden waar je kan connecteren met je collega’s en klanten.

Hoe sta jij tegenover telewerken? Sta jij te springen om terug naar kantoor te gaan, of verkies je om nog even vanuit thuis te werken? Laat van je horen in de reacties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business