De Chinese techgigant Huawei ziet zijn inkomsten met bijna dertig procent dalen in vergelijking met 2020, wat voor de nodige uitdagingen zorgt.


Dat meldt het bedrijf in een eindejaarsbrief op zijn website, wat door persbureau Reuters werd opgepikt. Huawei verwacht een daling van zijn omzet van ongeveer 30 procent ten opzichte van het vorige jaar. Een van de hoofdredenen voor de daling zou de Amerikaanse sancties zijn.

De geschatte winst voor 2021 zou 634 miljard yuan bedragen, wat ook 88 miljard euro uitkomt. Zo stelt de huidige voorzitter van het bedrijf, Guo Ping in de eindejaarsbrief. In 2020 bedroeg dit 891,4 miljoen yuan (124 miljard euro). Dit geeft dus een daling van 28,9 procent in vergelijking met 2020.

In 2019 legde de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump het Chinese bedrijf een handelsverbod op na zorgen over Chinese inmenging bij de fabrikant. Dit zorgde er voor dat de fabrikant geen toegang meer kreeg tot Amerikaanse producten, waaronder het besturingssysteem Android en andere tech. Dit handelsverbod zou grotendeels mee aan de grondslag liggen van de daling in inkomsten.


Corona-kopzorgen

Naast de sancties zou onder meer het coronavirus en andere factoren mee verantwoordelijk zijn voor de kleinere omzet. “Een onvoorspelbare handelsomgeving, de politisering van technologie en een groeiende beweging richting deglobalisering vormen allemaal serieuze uitdagingen”, aldus Guo Ping in de brief van Huawei. “We moeten vast blijven houden aan onze strategie en rationele antwoorden bieden op externe zaken die buiten onze controle liggen.”

Het bedrijf wil zijn focus blijven houden op slimme toestellen en ICT-infrastructuur. Huawei meldt wel dat het ook in 2022 de nodige uitdagingen voor de boeg heeft. Ze willen echter nauw blijven samenwerken met hun partners, en dat op een duurzame manier.