Nieuws

Google Cloud zet zijn zinnen op de blockchain

Google Cloud ziet interessante mogelijkheden om de blockchain te kapitaliseren, en overweegt zelfs betalingen in cryptomunten.

De cloudafdeling van Google is op zoek naar ingenieurs met expertise in blockchaintechnologie om zich als een marktleider in deze opkomende sector te kunnen opwerken. Blockchain is zeker niet meer nieuw voor Google. In zijn ruime aanbod biedt Google Cloud al ontwikkelingstools aan om blockchainapplicaties op te bouwen en mocht al blockchainbedrijven tot haar klantenbestand rekenen.

Google richt haar pijlen dan ook vooral op sectoren waar de blockchain nog niet is ingeburgerd, zoals de retailsector en de gezondheidszorg. Zo wil Google een nieuwe, lucratief businessmodel creëren rond blockchaintechnologie.

Centralisatie vs decentralisatie

Een prominente aanwezigheid van een techreus genre Google lijkt juist haaks te staan op de filosofie van de blockchain. De blockchain is bedoeld als een open netwerk waar iedereen die eraan deelneemt evenveel zeggenschap krijgt. Er bestaat niet één centrale organisatie die de blockchain beheert. Die opvatting, het ‘web 3.0’ genaamd, is ontstaan als een tegenbeweging voor het hedendaagse internet dat door een select clubje bedrijven, waaronder Google, gedomineerd wordt.

Het is volgens Richard Widmann van Google Cloud zeker niet de intentie om aan die filosofie te raken. “Als we ons werk goed doen, zal onze aanwezigheid een stimulans zijn voor verdere decentralisatie”, licht hij toe aan CNBC. Een grote belofte die een validatie voor blockchaintechnologie kan betekenen als Google ze ook effectief nakomt. Staat blockchain aan de vooravond van de grote doorbraak?

Musk en delvers willen milieuvriendelijke cryptomunten

Betalingen in cryptomunten

Wie blockchain zegt, zegt natuurlijk ook cryptomunten. Nog steeds de bekendste toepassing van blockchaintechnologie. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Google haar interesse in cryptomunten heeft uitgesproken. Google Cloud zou de optie willen bekijken om klanten in cryptomunten te laten betalen voor hun cloudabonnement.

Ze zouden daarmee de eerste grote cloudspeler zijn die dat toestaat. Concurrent AWS biedt ook al een klein aantal blockchaintools aan, Microsoft Azure houdt de boot voorlopig bewust nog af. Met een globaal marktaandeel van 8% is Google Cloud de derde grootste cloudprovider, maar ze volgen nog op grote achterstand op AWS (32%) en Microsoft (21%). De sprong naar de blockchain moet die kloof helpen dichten.

Lees ook: Wie is de beste cloudprovider?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business