Belgische bedrijven weinig respect voor ‘recht van inzage’

Bedrijven moeten je toegang verlenen tot de data die ze over jou opslaan, maar uit onderzoek blijkt dat slecht 1 op 7 Belgische bedrijven hieraan voldoet.

De komst van de GDPR-wetgeving bracht een boel verantwoordelijkheden met zich mee voor bedrijven, en een hele reeks aan rechten voor gebruikers. Eentje daarvan is het recht voor EU-burgers om toegang te hebben tot de gegevens die bedrijven over hen bijhouden. Iedereen zou dus in principe steeds aan bedrijven kunnen vragen om hun data te zien. In de praktijk lijkt het echter anders te liggen. Dat blijkt uit cijfers van analyse-bureau MultiMinds. Daarin zien we dat slechts 1 op 7 Belgische bedrijven dit volledig respecteert, wat geen sterke resultaten zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 69 bedrijven. Daar werd in totaal 118 aanvragen bij ingediend. Volgens de EU-regels zouden bedrijven binnen de maand aan de vraag voor inzage moeten voldoen. Slechts 67 procent van de bedrijven sloeg daarin. Daarnaast zou 9 procent van de aanvragen te laat beantwoord worden, en 24 procent gewoon helemaal niet.

Ontoereikende antwoorden

Op vlak van de antwoorden van de bedrijven lijken de resultaten niet veel beter. Slechts 20 procent van de antwoorden zou alle informatie bevatten, wat weinig koosjer is. Dit zou uiteindelijk neerkomen op slechts 14 procent van alle bedrijven die alle correcte data op tijd zouden voorzien.

Volgens MultiMinds zou dit te maken hebben met de mate van automatisering van dit soort aanvragen. Bedrijven met een duidelijk geautomatiseerd beheersysteem voor de data zouden er beter in slagen de GDPR-regels na te leven. Organisaties waar er nog veel beroep wordt gedaan op menselijke actoren voor dit proces zouden er meer moeite mee hebben. Het loont echter voor bedrijven om hier toch voldoende aandacht aan te schenken. Op het niet naleven van dit soort verzoeken staan immers hoge boetes die je maar liefst niet krijgt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business