Qualcomm wilt zich inkopen bij ARM

De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm wilt een aandeel kopen in het Britse Arm, om de neutraliteit van de chipontwerper te behouden.

ARM blijft goed in de markt liggen. Naast de aandelen die andere bedrijven in de chipontwerper hebben wilt nu ook het Amerikaanse Qualcomm zijn rivalen vervoegen en een aandeel in de organisatie kopen. Dat meldt The Financial Times in een bericht. Hiermee willen ze mee zeggenschap krijgen in het verdere verloop van het bedrijf en voorkomen dat concurrenten de overhand krijgen.

De huidige Japanse eigenaar van ARM SoftBank wilt het bedrijf naar de beurs trekken. Begin dit jaar liep een eerdere overnamepoging door Nvidia mis, waardoor SoftBank alsnog besloot om geld uit de deal te willen halen. De overname van ARM bleek immers niet zo winstgevend als initieel gedacht. Dit houdt in dat externe bedrijven dus delen van ARM in hun bezit kunnen krijgen.

Eind 2020 maakte het Amerikaanse Nvidia bekend dat het ARM wilde overnemen van SoftBank voor 40 miljard dollar, wat meteen een van de grootste overnames binnen de sector zou zijn geweest. Dit riep echter wel de nodige reacties uit bij andere bedrijven in de industrie, waaronder Google, Microsoft en Qualcomm. Zij waren van mening dat de overname voor een monopolie zou zorgen van Nvidia binnen de chipmarkt. Eerder dit jaar liet Nvidia weten zich terug te trekken uit de overname. Na de kritiek en daaropvolgende onderzoeken besloten ze toch maar om de stekker eruit te trekken.

Neutraliteit

Voor Qualcomm zou het draaien om het behouden van de neutraliteit van de chipontwerper. Arm produceert zelf geen chips, maar ontwerpt deze voor verschillende andere bedrijven, zodat zij deze vervolgens kunnen fabriceren. Indien een externe speler voor een overname van ARM zou gaan, heeft dit natuurlijk gevolgen voor de rest van de markt. Daarom wilt Qualcomm samenwerken met rivalen om dit te voorkomen. Door samen met de concurrenten een consortium op te starten zouden ze een gelijke verdeling van de aandelen kunnen zorgen. Zo zou geen enkel bedrijf de overhand krijgen, met een blijvende onafhankelijkheid van ARM als gevolg. Momenteel is nog niet duidelijk wanneer SoftBank ARM op de beurs wilt plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business