Musk dreigt overname Twitter stop te zetten

Elon Musk overweegt om de overname van het socialmediaplatform Twitter op te blazen vanwege een gebrek aan informatie over nepaccounts.

Zoals wel binnen de verwachtingen lag bij het eerste nieuws over de overname lijkt het niet allemaal van een leien dakje te gaan. Elon Musk lijkt de aankoop van Twitter op losse schroeven te willen zetten. Dat meldt het Amerikaanse The Financial Times in een bericht. De advocaten van de Tesla-baas stuurden naar verluidt een brief naar Twitter. Daarin stelden ze dat Twitter herhaaldelijk weigerde om de juiste informatie door te sturen waar sinds 9 mei om werd gevraagd. Dit zou het vertrouwen in het platform naar beneden hebben gehaald, waardoor ze niet met de overname door kunnen gaan.

Volgens Twitter zelf zou maximaal vijf procent van het totale aantal accounts uit bots bestaan. Musk vraagt hier al een tijdje gerichte informatie over. Deze meent hij niet te verkrijgen, wat volgens de advocaten zou neerkomen op een ‘breuk van Twitter rond de voorgestelde voorwaarden’. Twitter beweert zich echter aan de voorwaarden van de overname-overeenkomst te houden en alle nodige informatie door te spelen. Ze willen de overname dan ook als gepland zien doorgaan.

Waarom bots?

Een van de hoofdvragen is waarom Musk zich zo blind staart op de aanwezigheid van deze nepaccounts. Hij maakte bij het begin van de overname al duidelijk dat hij geen fan is van de bots en deze zo snel mogelijk allemaal van het platform wilt ruimen. Een juiste schatting zou kunnen duiden op de hoeveelheid werk die hij voor de boeg heeft om het platform zo zuiver mogelijk te maken.

Een bijkomende verklaring zou kunnen zijn dat dit een manier is voor hem om de prijs voor de overname te drukken. Door aan te halen dat de hoeveelheid bots groter is dan voorgesteld zou hij kunnen opperen dat het platform veel minder waard is. Omdat de leiding van Twitter nu wel zin lijkt te hebben om de dienst uit handen te geven, gokt hij mogelijk dat er nog over de prijs onderhandeld kan worden. Of deze gok ook werkt, wordt nog afwachten.

Daar komt nog eens bij dat het voor Twitter zelf geen eenvoudige klus is om uit te maken net hoeveel procent van het totale aantal gebruikers uit bots bestaat. Twitter doet beroep op eigen algoritmes om deze accounts te herkennen en indien nodig te verwijderen. Het probleem is dat de makers van deze accounts zelf ook steeds vaker beter worden in het echt laten lijken van hun nepaccounts. Daardoor blijven ze steeds beter onder de radar van Twitter zelf, waardoor ook het platform, ondanks zijn geavanceerde technieken, worstelt om het juiste aantal te vinden. Daarnaast zou het bedrijf ook mogelijk een boel private informatie over gebruikers vrij moeten geven indien het beslist om onder de motorkap van zijn algoritme te laten kijken. Het mag gezien de bescherming van de privacy van zijn gebruikers dan ook niet verbazen dat Twitter daar niet veel zin in heeft.

Woelige overname

Eerder waren er al twijfels of Musk de deal wel zou laten doorgaan. Toen bleef Twitter wel benadrukken dat de deal reeds gemaakt was, en dat Musk er niet zomaar onderuit kan muizen. Volgens de overeenkomst tussen beide partijen zou het bedrijf de Tesla-baas kunnen dwingen om toch tot de overname over te gaan. Indien de financierende banken van Musk beslissen om niet langer het geld voor te willen schieten, dan verandert de situatie en kan dit niet langer worden afgedwongen. In dat geval moet Musk nog steeds één miljard dollar ophoesten als ‘termination fee’. Het verhaal lijkt hoe dan ook nog een staartje te krijgen.

Lees ook: Twitter moet snoeien: 2 topmanagers krijgen ontslag

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business