Nieuws

VK wil mobiele browserdominantie Apple en Google onderzoeken

De Britse competitiewaakhond meldt een onderzoek te willen starten naar de dominantie van de mobiele browserversies van Apple en Google in de markt.

Dat de Europese Unie zich al een tijdje verzet tegen de dominantie van de techreuzen is geen geheim meer. Ook het Verenigd Koninkrijk laat regelmatig zijn tanden zien in de strijd tegen de invloed van techbedrijven. Nu heeft de Competition and Markets Authority (CMA), de Britse competitieregulator, er echter voor gekozen om een groter probleem te onderzoeken. Dat meldt persbureau Reuters in een bericht. De regulator gaf vrijdag aan te willen kijken naar de dominantie van de mobiele browsers van Apple en Google binnen hun besturingssystemen.

Beide bedrijven zouden met hun greep op de markt een “effectief duopolie” hebben verkregen. Hun mobiele ecosystemen zouden de toegang tot externe browsers systematisch ondermijnen. Dit zou hen een enorm voordeel geven. Het zou nagenoeg onmogelijk worden voor kleinere partijen om zich nog in de markt te kunnen plaatsen.

“Als het aankomt op hoe mensen smartphones gebruiken, dan hebben Apple en Google alle kaarten in handen”, aldus CMA-hoofd Andrea Coscelli. “Hoe goed veel van hun producten en diensten ook zijn, hun sterke greep op mobiele ecosystemen stelt hen in staat om concurrenten buiten te sluiten, waarmee de Britse tech-sector terug wordt gehouden en keuze wordt beperkt.”

Beide bedrijven lieten reeds weten niet akkoord te zijn met de uitspraken. Volgens hen zouden hun ecosystemen juist open en verwelkomend zijn voor andere browsers en ontwikkelaars.

Verdere maatregelen

Daarnaast liet de CMA ook blijken extra stappen te willen zetten. Zo zou het een onderzoek willen opstarten naar de appwinkel van Google en hun hoge, amper te omzeilen commissies. De regulator zou zich ook willen verdiepen in de restricties die Apple oplegt aan cloud gaming in zijn App Store. Hierdoor zouden gebruikers gedwongen worden om games individueel te downloaden in plaats van deze online te kunnen streamen.

Indien het onderzoek van de CMA inderdaad uitwijst dat er sprake is van een marktdominantie door Apple en Google, dan moeten de bedrijven hun dienstverlening mogelijk aanpassen, of mogen ze zich verwachten aan torenhoge boetes. Het wordt nog afwachten wanneer het onderzoek daadwerkelijk is afgerond.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business