Nieuws

Europese smartphonemarkt kende daling in Q1

De verkoop van smartphones in Europa zag in het eerste kwartaal van 2022 een daling van 12 procent, en haalt daarmee de laagste cijfers in een lange tijd.

Dat de smartphonemarkt het de voorbije jaren flink te verduren heeft gekregen, is geen echt geheim. In Europa zouden de klappen echter aanzienlijk zijn. Hier zou de markt met 12 procent zijn gekrompen. Die cijfers komen uit een onderzoeksrapport van Counterpoint Research wat door persbureau Reuters werd opgepikt. Dit houdt in dat de smartphoneverkoop op zijn laagste peil staat in bijna 10 jaren.

Er zouden meerdere verklaringen zijn voor het terugvallen van de verkoopcijfers. Volgens het onderzoeksbureau zouden de slechte cijfers vooral te wijten zijn aan de aanhoudende tekorten van onderdelen, nieuwe en stevige lockdowns in China, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en een minder gunstig wordend economisch klimaat.  

“De stijgende inflatieniveau’s doorheen de regio hebben een impact op de uitgaves van de consumenten, en Samsung en Apple, de eerste en derde grootste verkopers van smartphones in Rusland, hebben alle verschepingen naar de grootste markt van Europa in begint van maart 2022 stilgelegd”, aldus Jan Stryjak, associate director bij Counterpoint Research.

Voor het gros van de smartphonefabrikanten vonden er dalingen plaats. Zo verkocht Samsung 16 procent minder, en ook bij Apple werd alles met 6 procent teruggeschroefd. Slechts Realme sloeg er in de top 5 in om meer toestellen te verkopen. Volgens Counterpoint Research zal deze daling in de smartphonemarkt zich ook in de rest van het jaar verder zetten, met de sterkste daling in Q2.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business