Chipfabrikant Qualcomm haalt zijn slag thuis tegen een boete van bijna 1 miljard euro die gevorderd werd door Europese regulatoren.


Dit lijkt alvast heuglijk nieuws voor de Amerikaanse chipproducent. Zij kregen in 2018 een boete van 997 miljoen euro opgelegd vanwege vermeend misbruik van hun dominante marktpositie. Deze boete werd nu door het Gerecht van het Europees Hof van Justitie verworpen. Dat meldt persbureau Reuters in een bericht. Er zou sprake zijn van procedurefouten die een impact hadden op het recht van verdediging van Qualcomm.

In 2018 beval de Europese Commissie het bedrijf een boete te betalen. Qualcomm zou naar verluidt techreus Apple miljarden hebben betaald, en dat in de tijdspanne tussen 2011 en 2016. Hiermee zou het de smartphonefabrikant hebben willen overtuigen om enkel hun chips te gebruiken in hun toestellen, en zo de invloed van andere partijen in te perken, waaronder Intel.

Het Algemeen Hof lijkt alvast niet eens met de opgelegde boetes van de Europese Commissie. Deze zou naar verluidt enkele procedurefouten hebben gemaakt die een impact hebben op hun eigen analyse van de situatie: “De Commissie voorzag geen analyse die het mogelijk maakt om de bevindingen te ondersteunen dat de betalingen in kwestie echt de stimulansen van Apple verminderden om over te schakelen naar concurrenten van Qualcomm om zo voorraden van LTE-chipsets te bemachtigen voor bepaalde iPad-modellen die in 2014 en 2015 gelanceerd werden”, zo meldt de uitspraak van het Hof.


Tegenvaller

Dit lijkt alvast een flinke kaakslag voor Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. Zij begon een tijd geleden met onderzoeken naar anti-competitieve praktijken van techreuzen. Naast Qualcomm werden ook Google, Facebook en Apple het onderwerp van onderzoeken. Dit past bij het plan van Europa om strenger op te treden tegen techreuzen en hun dominantie binnen enkele markten. Het afspringen van de boete betekent mogelijk dat ze het over een andere boeg moeten gaan gooien. Er volgt nog een optie voor de Europese Commissie om beroep aan te tekenen bij het Europese Hooggerechtshof voor deze beslissing. De vraag blijft wel of zij hier ook daadwerkelijk voor zullen kiezen.