Nieuws

Italië is het volgende land dat Google Analytics op de korrel neemt

Na Oostenrijk, Nederland en Frankrijk heeft ook de Italiaanse datawaakhond Google Analytics in het vizier. Komt er een Europees verbod?

De Italiaanse datawaakhond heeft een webbeheerder op de vingers getikt voor het gebruik van Google Analytics. De analysetool stuurde persoonlijke gegevens zoals het IP-adres van de websitebezoekers door naar de Verenigde Staten, en dat is tegen de GDPR-regels. Met deze uitspraak wil de Italiaanse waakhond vooral ook andere webbeheerders een niet te misverstane waarschuwing geven voor mogelijke privacyschendingen door de populaire analysetool van Google.

Italië is daarmee al lang niet meer het eerste Europese land waar openlijk kritiek geuit wordt op Google Analytics. De Oostenrijkse privacywaakhond duwde in januari het eerste dominosteentje om. Nadien volgde ook onderzoeken in Nederland en Frankrijk. Tot een effectief verbod tegen Google Analytics is het nog nergens gekomen, maar de kritiek op Google neemt wel steeds meer toe.

Privacyschild Europa-VS

Die kritiek komt niet zomaar uit de lucht gevallen. In de zomer van 2020 verbrak het Europese Hof van Justitie het ‘privacyschild’, een overeenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten om datatransfers tussen Europese en Amerikaanse bedrijven te regelen. Het akkoord zou te weinig garanties hebben voorzien voor de individuele privacy. Dat had voornamelijk gevolgen voor Amerikaanse bedrijven die actief zijn in Europa omdat die de gegevens van hun Europese klanten niet meet buiten Europa blijven bewaren. Maar de gegevens uit Google Analytics steken dus blijkbaar nog wel steeds de oceaan over, concludeerde onder meer de Italiaanse datawaakhond.

Een reactie van Google kan niet uitblijven. In een statement aan TechCrunch benadrukt de techreus dat Google Analytics geen individuele gegevens van websitebezoekers kan tracken en dat de gebruikers zelf bepalen welke gegevens ze verzamelen met de tool en hoe ze die data gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business