Universiteit Maastricht krijgt betaalde losgeld van hack terug

Nadat de politie de transacties van de cryptomunten van Universiteit Maastricht wist te achterhalen, keert het nu terug met losgeld en ‘een flinke winst’.

Universiteitsnetwerken van Universiteit Maastricht werden eind 2019 door hackers platgelegd nadat ze waren binnengetreden via een ransomware-aanval. Een week na het begin van de aanval ging het bestuur over tot het betalen van de gevraagde 200.000 euro in cryptomunten. Voor de universiteit – met op dat moment 25.000 studenten en medewerkers – een lastige beslissing. Zou het niet hebben betaald, dan had dit mogelijk geleid tot een maandenlange sluiting, met alle gevolgen van dien. Een geluksmoment heeft zich echter aangediend bij de universiteit; het krijgt namelijk het bedrag van de hackers terug en maakt daarop zelfs winst

Gestegen waarde cryptomunten 

Na het betalen van de gevraagde ransom-vergoeding aan de hackers begon de Nederlandse politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek naar de hackersgroepering. In dit onderzoek wist het cyberteam van de politie de transacties van de cryptomunten te achterhalen. Hierdoor kwam het 4,54 cryptomunten op het spoor die in een portemonnee van een witwasser in Oekraïne stonden. Uiteindelijk wist de politie de munten in 2020 in beslag te nemen. Pas in 2021 is het gelukt de munten ook daadwerkelijk naar Nederland te halen. 

In de tijd dat de munten bij de witwasser stonden en zijn verplaatst naar Nederland is de waarde van de munten flink gestegen. Hoewel slechts 4,54 van de 30 cryptomunten zijn teruggehaald, levert dat alsnog een bedrag van 500.000 euro op; 300.000 euro meer dan Universiteit Maastricht eerder voor de ontgrendeling betaalde. 

Hoewel een deel van de cryptomunten zijn gevonden en de universiteit zijn geld terug heeft, zal het onderzoek voorlopig niet worden afgerond. Er wordt nog gezocht naar de hackers die de aanval op de universiteit uitvoerde. Onbekend is of de politie op dit moment nog actief onderzoek doet naar de andere overhandigde cryptomunten. 

Niet naar de universiteitskas 

Universiteit Maastricht krijgt hiermee te maken met een flinke meevaller. Die meevaller zal het naar eigen zeggen niet deponeren in de kas van algemene middelen. In plaats daarvan zal de universiteit het bedrag inzetten op “een fonds voor noodlijdende studenten”, liet ICT-directeur Michiel Borgers tegenover de NOS weten.

businesscryptohack

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren