De servers van de universiteit van Maastricht zou al een week lang getroffen zijn door een hackersaanval. Volgens het universiteitsblad is er een borgsom betaald.

Advertentie

Op kerstavond kreeg de universiteit van Maastricht geen al te fijn kerstcadeau. De servers van de universiteit kregen een hackersaanval te verduren die flinke schade wist aan te brengen. Vermoedelijk klikte een medewerker een verkeerde link waardoor ransomware op de servers geïnstalleerd werd. Dat is een stuk schadelijke software waarmee hacker na installatie verscheidene functies van je computer kunnen vastzetten.

Het heeft een week geduurd, maar stilaan beginnen enkele systemen weer te functioneren zoals hoort, waaronder de universiteitsmail en het online studentenportaal. Dat laatste omvat belangrijke informatie over uurroosters en examens. Studenten werden ook gevraagd om hun wachtwoorden aan te passen. Dat is allemaal maar net op tijd, want maandag 6 januari hervatten de activiteiten aan de universiteit, waaronder de examens.

Borgsom betaald

Volgens Observant, het onafhankelijk universiteitsblad, heeft de universiteit van Maastricht daar wel letterlijk een grote prijs voor moeten betalen. Het magazine spreekt over een borgsom van een paar honderdduizend euro die aan de hackers betaald is geweest om de aanval stop te zetten.

Dat laatste wil een woordvoerder van de universiteit voorlopig noch bevestigen noch ontkennen. De universiteit van Maastricht plaatste vandaag ook een update op de website waarin het aangeeft geen publieke informatie meer te willen geven over de hackersaanval. Er is op dit moment een extern onderzoek lopende in het belang van dat onderzoek wenst de universiteit niets meer te communiceren dat ‘de digitale veiligheid kan bemoeilijken’, tot het onderzoek volledig is afgerond. Meer informatie zal dan volgen. We kregen wel te horen dat het resetten van de wachtwoorden deel uitmaakt van het standaardprotocol, en dat hier geen directe aanleiding voor was.