Nieuws

Rivian levert ondanks stijgende kosten toch wagens

De elektrische wagenfabrikant Rivian lijkt op schema te zitten met het leveren van zijn wagens, al zal het daar wel wat extra geld voor moeten opdoen.

Rivian worstelt al een tijdje, en het is niet duidelijk of er snel beterschap aankomt. Dat meldt de wagenfabrikant in zijn bespreking van het tweede kwartaal. Het bedrijf geeft aan dat het tegen het einde van het jaar 25.000 elektrische wagens wilt uitrollen, wat het eerder als doel had opgesteld. Om dit echter te kunnen doen zal het wel zo’n 700 miljoen dollar extra moeten uitgeven.

In het begin van het jaar opperde Rivian dit jaar 4,75 miljard dollar uit te zullen geven. In de nieuwe kwartaalcijfers trekken ze dit op naar 5,45 miljard. Volgens het bedrijf zouden de bekende en aanhoudende problemen waaronder voorraadtekorten en druk van de inflatie, samen met stijgende overhead-kosten, de grote boosdoeners zijn. De operationele uitgaves van Q2 2022 bedroegen een miljard dollar, wat bijna een verdubbeling is van de 580 miljoen van hetzelfde kwartaal in 2021.

Op vlak van omzet lijkt het geen al te slecht nieuws. In dit kwartaal werden er in totaal zo’n 4.401 EV’s geproduceerd, en 4.467 geleverd. Dit zorgde voor een omzet van 364 miljoen dollar. De vraag is natuurlijk in welke mate dit genoeg zal blijken op langere termijn gezien de stijgende kosten.

Hobbelig parcours

Rivian begon enkele jaren geleden furore te maken met zijn plannen om onder meer elektrische bestelwagens en pick-ups op de markt te brengen. Dit zorgde voor best wel wat interesse, waaronder van Ford. Zij investeerden een slordige 1,2 miljard dollar in de opkomende fabrikant, maar moesten nog even wachten op resultaten. Deze bleken dan ook na verloop van tijd steeds minder rooskleurig te zijn dan men eerst dacht. In mei van dit jaar verkocht Ford vanwege tegenvallende resultaten al 8 miljoen aandelen van Rivian. Om kosten te besparen besloot Rivian dan ook om een ontslagronde door te voeren. 5 procent van de totale werkkracht zou verdwijnen. Nu lijkt het bedrijf ondanks alles zijn hoofd nog boven het water te kunnen houden. Het wordt dus afwachten of er nog iets van kentering komt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business