Nieuws

Waze kondigt belangrijke update voor EV-rijders aan

Waze navigatie app auto android automotive renault
Waze-gebruikers zien binnenkort realtime informatie over laadstations voor elektrische auto’s in de navigatie-app verschijnen. Google vertrouwt hiervoor op de Waze-community.

Bestuurders van elektrische wagens die Waze gebruiken, hoeven de navigatie-app binnenkort niet te verlaten om laadpunten op te sporen. Google schrijft in een blogpost dat zijn navigatie-app weldra beschikbare laadlocaties langs de route weergeeft. Hierbij legt Waze ook de nadruk op het realtime-aspect van de laadpuntweergave: Waze-communityleden kunnen namelijk de status van zo’n paal in de app aangeven.

Realtime laadpunt-informatie

Zo voorkomt Google naar eigen zeggen dat je bij een laadpaal aankomt die buiten werking is of niet werkt met jouw type voertuig. Om te bepalen of een laadlocatie geschikt is voor jouw wagen, moet straks worden aangegeven welk type adapter jouw EV vereist. Ook vraagt de applicatie informatie op over het voertuig dat je bestuurt. Die gebundelde informatie moet de frustratie voorkomen dat je bij een laadpaal aankomt maar deze niet met jouw wagen werkt, zegt Google.

Voor het inplannen van een laadstop klik je straks op de routeinformatie onderaan het scherm en bij ‘Een stop toevoegen’ op het laadpaal-icoontje. Waze meldt ook direct hoeveel extra tijd je kwijt bent aan het rijden naar en van de laadpaal (op de gehele reisduur).

Waze laadstops toevoegen

Nieuw is deze functie overigens niet. Waze introduceerde de functie in 2021 kortstondig op EV’s van Volkswagen, voordat de functie weer van de aardbodem verdween. Nu keert de functie dus terug in de navigatie-app, en ook meteen voor alle gebruikers. Wel duurt het nog even vooraleer ook jij mogelijk van de laadpaal-zoeker gebruik kan maken. Google zegt dat alle gebruikers wereldwijd ‘binnen enkele weken’ de meest dichtstbijzijnde EV-laders in de app kunnen terugvinden.

Waze versus Google Maps

In de tussentijd kun je alvast terecht in Google Maps. De Waze-concurrent biedt de functie namelijk al sinds 2021 aan. Die app zou binnenkort bovendien de optie krijgen om automatisch laadstops in routes met elektrische auto’s op te laten nemen. Of Google die functie ook zou willen toevoegen in Waze is niet bekend. Geweten is dat de teams van Waze en Maps wel nauw samenwerken: Google besloot de teams vorig jaar samen te voegen. Hiermee wil het bedrijf geld besparen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business