Nieuws

Google werkt aan “Find My”-netwerk, ook voor uitgeschakelde apparaten

Google find my
Network gps navigation modern city future technology
Volgens de laatste geruchten werkt Google aan een update voor ‘Vind mijn apparaat’. De functie zou ook moeten werken als je telefoon uitstaat.

Stel: je bent je telefoon kwijt. Of je nu een Android-toestel of iPhone hebt, maakt niet uit: via een specifieke app kan je steeds het toestel terugvinden. Wel zitten er grote verschillen tussen hoe de applicaties werken. Je Apple-apparaat (of het nu een iPhone, iPad, Mac of AirPod is) zal je altijd kunnen terugvinden. Bij Google moet je het geluk hebben dat het apparaat aan staat: daar werkt de functie namelijk enkel met actieve Android-apparaten.

Ook met uitgeschakelde apparaten

Google wil dat probleem echter van de baan hebben. Daarom werkt de zoekmachinegigant aan een gigantisch netwerk waarin alle Android-toestellen worden opgenomen. Dit netwerk moet helpen om verloren apparaten terug te vinden. Bovendien zou de technologie ondersteuning bieden voor ultra-wideband (UWB) apparaten, zoals AirTags. De kans lijkt dus groot dat Google binnenkort met eigen trackers komt. Die trackers zijn al een tijdje in ontwikkeling en krijgen intern de naam ‘Grogu’ mee, naar het schattige personage uit Disney+-reeks The Mandalorian.

Momenteel werkt ‘Vind mijn apparaat’ enkel als je toestel aanstaat. Beeld: © Google

Dat Google aan een eigen netwerk werkt, kon achterhaald worden door 91Mobiles en Kuba Wojciechowski. Zij kregen een lap broncode onder ogen voor Android 14. Toevallig wordt daarin een ‘Hardware Abstraction Layer’ beschreven. Die code zorgt ervoor dat netwerksleutels naar de Bluetooth-chip gestuurd worden – ook als het toestel uitgeschakeld is. Het Apple Find My-netwerk werd op eenzelfde manier uitgebouwd, met bluetoothmodules die steeds signalen uitsturen.

Android 14

Het zal nog wel even duren voor de functie beschikbaar is, aangezien de code ervoor bij Android 14 hoort. Bovendien is het niet zeker of elke telefoon met Android 14-ondersteuning ook vindbaar zal zijn als die uitgeschakeld is. Om de bluetoothmodule doorlopend te doen werken is namelijk specifieke hardware vereist. Daardoor kan het goed zijn dat je pas van de functie kan genieten als je een nieuwe telefoon aanschaft.

Uitgelicht artikel tracking tags Google werkt aan eigen AirTag-alternatief

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business