Nieuws

Samsung verbiedt gebruik AI-tools voor werknemers

Samsung halfgeleiderfabriek
Na meerdere datalekken verbiedt Samsung het gebruik van AI-tools zoals Bing, Bard en ChatGPT voor zijn werknemers.

Artificiële intelligentie kan er in veel sectoren voor zorgen dat werk op een snellere en effectievere manier verzet wordt. Tenzij je bij Samsung werkt: in het Koreaanse technologiebedrijf geldt een verbod op tools die gebruik maken van generatieve AI zoals Google Bard, ChatGPT en Bing Chat.

Datalekken bij Samsung

Het verbod op AI-tools komt er na een datalek bij Samsung. Enkele ingenieurs dachten zich tot chatbots te wenden om enkele problemen snel op te lossen. Een eerste keer gebeurde dat met broncode voor apparatuur die halfgeleiders produceert. Een medewerker laadde code op in ChatGPT om van de bot een snelle bug fix toegespeeld te krijgen. Een tweede lek deed zich eveneens voor nadat een medewerker code aan de chatbot gaf om een taak snel op te lossen. Een derde lek vond plaats nadat een medewerker via ChatGPT een samenvatting van een vergadering probeerde te krijgen.

Reden genoeg voor Samsung om de toegang tot AI-tools zoals ChatGPT, Google Bard en Bing volledig te versperren. Dat geld op elk bedrijfsapparaat – of het nu een computer, laptop, tablet of smartphone is.

‘Passende maatregelen’

De kans is echter groot dat het verbod van tijdelijke aard is. Ook bij Samsung zien ze de positieve impact die AI-tools op de productiviteit van hun werknemers kunnen hebben. Eerder had de Koreaanse technologiereus zijn werknemers al gevraagd om goed na te denken alvorens iets naar de chatbot te versturen. Daarbij mochten werknemers ook slechts 1,024 bytes per keer opladen naar de chatservice.

Die veiligheidsmaatregelen blijken echter niet toereikend genoeg. Zodra iets aan de chatbot wordt doorgegeven, komt de informatie namelijk op externe servers terecht. Om die reden sluit Samsung tijdelijk de toegangspoort tot de verscheidene AI-tools. Dat verbod zal duren totdat het hoofdkantoor over passende maatregelen heeft kunnen beslissen. Tot dan zit er voor Samsung-werknemers niets anders op dan zelf op bugjacht te gaan of zelf vergaderingen samen te vatten.

Uitgelicht artikel ChatGPT Code geschreven door ChatGPT vaak onveilig

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business