Pas op: Google start lenteschoonmaak inactieve accounts
Bedrijven als Google en Meta hebben elk een eigen beleid voor inactieve accounts. Na verloop van tijd verwijderen ze je account om kosten te besparen op het opslaan van je data en de accountnaam vrij te geven voor andere gebruikers. Na welke periode zo’n maatregel wordt doorgevoerd? Meestal hebben gebruikers daar geen enkel benul van. Niettemin omdat bedrijven dit meestal vrij vaag omschrijven en spreken over “na verloop van tijd”. Google biedt ditmaal extra duiding: pas na 2 jaar inactiviteit wordt een account verwijderd.
Althans, dat beleid past de zoekgigant vanaf ‘later dit jaar’ toe. Momenteel geldt dit dus nog niet en zijn gebruikers overgeleverd aan de opruimwoede van Google. Wel verwijdert Google niet zomaar je account: eerst worden gebruikers daarvan via diverse e-mails op de hoogte gesteld. Daarna kan het je account dus verwijderen. Daarmee gaat niet alleen het account verloren, maar ook alle data die op het account stond opgeslagen. Denk daarbij aan e-mails in Gmail, evenals alle documenten die een gebruiker verzamelde in Drive, Foto’s en andere Workspace-applicaties.
Uitzondering voor YouTube
Daar geldt wel één uitzondering op. Voorlopig althans. Google zegt accounts met YouTube-video’s namelijk niet te verwijderen – de inactiviteitsstatus van zo’n account maakt dan niet uit. Zodoende voorkomt Google dat een groot deel van zijn YouTube-archief plots verloren gaat. Of dit ook zo blijft is wel nog de vraag. De zoekgigant noemt specifiek dat dit ‘voorlopig’ het geval is.
(Extra) veiligheidsrisico’s
Volgens Google wordt zijn opruimwoede hoofdzakelijk gedreven door veiligheidsrisico’s. Accounts die al langer niet worden gebruikt, lopen een groter risico om aangevallen te worden, stelt Google. Dit heeft ermee te maken dat oudere accounts tweestapsverificatie niet hebben ingeschakeld. Daarnaast zijn de wachtwoorden van zulke accounts vaak minder veilig; ze voldoen dan niet meer aan beveiligingseisen die het bedrijf momenteel stelt aan wachtwoorden.
Het is om die reden dat later dit jaar eerst de accounts worden verwijderd die zijn aangemaakt en daarna nooit gebruikt. Op een later moment volgen accounts die ouder zijn dan twee jaar. Hoelang het duurt voordat Google aan die accounts toekomt, is niet geweten. Het is dus zeker niet zo dat je account nog deze lente in de schoonmaak wordt meegenomen.
Maak je account actief
Wil je voorkomen dat je account zomaar wordt verwijderd? Dat is gelukkig relatief makkelijk. Daar hoef je slechts één van onderstaande acties voor uit te voeren. Goed om te weten is ook dat je met een lopend Google One-abonnement ook altijd als ‘actief’ wordt gezien, zelfs als het account niet actief wordt gebruikt.
- Zoekopdracht via Google
- YouTube-video kijken (of uploaden)
- Apps downloaden vanuit de Play Store
- Telefoon koppelen aan je Google-account
- E-mails versturen via Gmail